Index Vakbarát Hírportál

Százmilliókat bukhatott Liu Shaolin Sándor

2022. február 9., szerda 08:07

Több kínai kommentelő írt róla, hogy igazságtalanul bántak a magyar sportolóval, illetve más nemzetek versenyzői, például a dél-koreaiak sem elégedettek.

Február 7-én az egész ország azért szurkolt, hogy a pekingi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolyaversenyeinek 1000 méteres döntőjében aranyérmet szerezzen Magyarországnak Liu Shaolin Sándor, aki elsőként ért át a célvonalon, ám ez kevés volt a győzelemhez, hiszen a videófelvételek alapján megfosztották az elsőségtől.

Az Index beszámolt róla, hogy magyar csapat megóvta a döntést, de ezt kedden elutasították, és a képi anyag hosszas elemzése után minden bizonnyal jogos volt a kizárás.

Mindenesetre megjegyzem ezt a február 7-ét, a napot, amikor majdnem olimpiai bajnok lettem. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, mindent beleadtam, semmit sem tehettem volna másként 

– fogalmazott a magyar sportoló a történtek után, akinek dél-koreai kollégái is úgy érezték, hogy nem volt fair velük a bíráskodás, és a Sportdöntőbírósághoz fordultak Kwak Yoon-gy, valamint a férfi 1000 méter elődöntőjéből Hvang Dehon és Li Dzsunszo kizárása miatt. Emellett panaszt tettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségnél is. 

A 26 éves gyorskorcsolyázót financiális veszteség is érte, hiszen 50 millió forint járt volna az aranyéremért, ezenfelül a jelenlegi szabályozás szerint 35 éves koruktól az olimpiai bajnokok életjáradékban részesülnek, amire ő már 2018-ban jogosult, de ez az első helyezés ezt megduplázta volna.

Az első helyért járó összeg az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő nettó összeg, azaz havi 403 600 forint. Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy

Liu Shaolin Sándor 65 éves koráig az 50 millió forint mellett még nagyjából 150 millióval gazdagodott volna.

Felmerülhet az is, hogy szponzorokat is veszít a történtek miatt, de ez korántsem akkora anyagi veszteség, mint az állami díjazás. 

 (via Blikk)

(Borítókép: Liu Shaolin Sándor 2022. február 7-én. Fotó: Manan VATSYAYANA / AFP)

Rovatok