Index Vakbarát Hírportál

Milák nem vallhat kudarcot a Duna Arénában

2022. február 11., péntek 11:41

Milák Kristóf extra motiváltan várja a júniusi budapesti vizes világbajnokságot. A Duna Arénában mutatná meg világ- és olimpiai bajnokunk, hogy hol tart már.

Ígéretekbe és jóslatokba ezúttal sem bocsátkozik Milák Kristóf, azt viszont nem titkolja a Thaiföldön edzőtáborozó tokiói olimpiai bajnok, hogy öt év után újra erős biztatást jelent számára a világbajnokság budapesti megrendezése. A 2017-ben még csak 17 esztendős Milák ígéret volt már a rajt előtt is, arra viszont még az edzője sem fogadott volna, hogy a 100 pillangón csak a szuperesélyes amerikai Caeleb Dressel tudja megelőzni.

Öt év elteltével már sokkal inkább az lesz a kérdés, hogy a hamarosan 22 évessé „öregedő” Milák hány érmet nyer a Duna Arénában, hányszor állhat fel a dobogó legfelső fokára, és hány decibeles hangorkán köszönti majd a közönség kedvencét. A választ az „égből pottyant” budapesti FINA Világbajnokság adhatja meg, amelynek a június 18-ra eső első versenynapjára már alig több mint négy hónapot kell várni.

A Budapesttől 8500 kilométerre tartózkodó Milák Kristóftól először arról érdeklődött az SzPress Hírszolgálat, hogy miként fogadta a FINA bejelentését, amellyel visszaadta az úszóknak azt, amit a másodszor is halasztást kérő Fukuoka elvett tőlük.

Természetesen meglepett, de egyben örömöt is okozott, hiszen otthon, hazai medencében magyar szurkolótábor előtt versenyezni mindig extra motivációt jelent a számomra

– hangsúlyozta Kristóf, akinek a felkészítését a tokiói olimpia után Virth Balázs vette át.

Bizonyára mindenki, aki Kristófnak szurkol, kíváncsi arra, hogy miként emlékezik a világcsúcsát immár a harmadik éve őrző magyar úszócsillag 2017-re, amikor a vb legnagyobb meglepetését okozta.

Nagyon más volt a helyzet öt éve. Talán már akkor is elmondtam az egyik nyilatkozatomban, hogy még előttem a jövő. Akkor azt gondoltam, hogy ki tudja, mikor lesz ilyen lehetőség újra… és tessék. Nagyon várom már, hogy megmutassam Budapesten, hol tartok jelenleg

– folytatta Kristóf, aki egy-egy arany- és ezüstéremmel tért vissza Tokióból. 

Az SzPress Hírszolgálat ezek után arról érdeklődött, hogy jelenthet-e a hazai pálya előnye, a magyar szurkolótábor biztatása olyan „hátszelet”, ami nemcsak győzelemhez vagy győzelmekhez, hanem egy újabb világcsúcsjavításhoz is segíti.

Nem kenyerem a jóslás, ahogy az ígérgetés sem. Tisztességesen végig fogom csinálni a felkészülést, jó az irány, és bizakodóan várjuk a nyarat

– hangzott a mértéktartó válasz. 

Kérdés, hogy a budapesti vb után az azt követő római Európa-bajnokságot is ugyanilyen kihívásnak tekinti, vagy más terveket forgat a fejében?

Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy ha versenyhelyzetbe kerülök, akkor teljesen ki tudom zárni a külvilágot. Függetlenül attól, hogy hol állok rajtkőre. Öt éve a Duna Arénában azonban azt is megtapasztaltam, hogy a budapesti közönség teljesen más érzetet ad. Elképesztő energiát sugárzott, nem gondolom, hogy ez idén másképp lesz.

A Milákhoz intézett utolsó kérdés arra irányult, hogy miként értékeli az elmúlt hónapok munkáját, amelyet már Virth Balázs irányít?

A műtétem miatt most kicsit a pihenés kapott nagyobb hangsúlyt. De ugyanazt tudom elmondani, mint eddig: jó az összhang, mindenki a munkára összpontosít

– hangsúlyozta a február 20-án „szülinapos” Milák Kristóf.

(Borítókép: Milák Kristóf 2021. július 31-én. Fotó: Kovács Tamás)

Rovatok