Index Vakbarát Hírportál

Kulcsfontosságú lépés, a FIFA és az UEFA is felfüggesztette Oroszországot

2022. február 28., hétfő 16:25 | aznap frissítve

A csütörtökön kirobbant orosz–ukrán háború eseményei természetesen a sportvilágot is megrázták, csapatok, topligák és szakszövetségek ítélték el Oroszország offenzíváját és szólítottak fel a békére. Ennél azonban drasztikusabb következményei is voltak már a hétvégén az eseményeknek, hétfőn pedig a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és az UEFA is arról döntött, hogy felfüggeszti Oroszországot.

Európa összefogott és felszólalt

A Bundesliga legutóbbi fordulójában egyperces gyászszünettel kezdődött minden mérkőzés az ártatlan áldozatok emléke előtt adózva. A stadionok kijelzőjén Ukrajnát támogató feliratok voltak olvashatók, az Eintracht Frankfurt–Bayern München-találkozót megelőzően például egyenesen Oroszország elnökének üzentek a Deutsche Bank Parkból: Stop it, Putin!

Vasárnap a Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) felfüggesztette  Vlagyimir Putyint tiszteletbeli elnöki tisztségéből. A közlemény arra is kitért, hogy az orosz elnököt a sportág nagyköveti posztjáról is felfüggeszti, azt pedig már korábban bejelentették, hogy törölték az idei versenynaptárból a májusra tervezett kazanyi Grand Slam-viadalt.

A Premier League-ben a futballmérkőzések mellett szintén az orosz–ukrán konfliktus volt a középpontban, ezek közül is kiemelkedett az Everton–Manchester City-találkozó, hiszen mindkét csapatnak van ukrán játékosa, Vitalij Mikolenko, illetve Olekszandr Zincsenko személyében.

A mérkőzés előtt a hazai kezdőjátékosok ukrán zászlóval a hátukon, a vendégek NO WAR-feliratú pólóval érkeztek a játéktérre, mindkét érintett futballista könnyes szemmel köszönte meg a nézők és a sportolók szimpátiakiállását.

Roman Abramovics, a BL-címvédő Chelsea orosz tulajdonosa szombat este átadta a klub irányítását a klub alapítványának, ez azonban egyelőre szimbolikus lépésnek tűnik, a témában ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Hétfőn aztán újabb hírek érkeztek a multimilliárdos orosz üzletemberrel kapcsolatban: a PA hírügynökségnek nyilatkozott Abramovics szóvivője, aki arról számolt be, hogy ukrán részről megkeresték a Chelsea tulajdonosát, hogy segítsen békés úton rendezni a konfliktust. Abramovics elvállalta a feladatot, amiért Volodimir Zelenszkij rendkívül hálás neki.

Portugáliában a Benfica–Guimares bajnoki 61. percében lépett pályára a hazaiak ukrán csatára, Roman Jaremcsuk, akit az Estádio da Luz közönsége felállva ünnepelt, a 26 éves labdarúgó sem tudta elrejteni érzelmeit.

Természetesen a Magyarországon légióskodó ukrán futballisták is aggódva figyelik az eseményeket, az OTP Bank Liga hétvégi fordulójában sem a Mol Fehérvár négy játékosa, Ivan Petrjak, BohdanLjednyev, Jevhen Makarenko, Artem Shabanov, sem a Ferencvárost erősítő Olekszandr Zubkov nem lépett pályára.

Egyre nagyobb volt a nyomás az UEFA-n és a FIFA-n

Vasárnap a FIFA az európai szövetséggel (UEFA) egyeztetve úgy döntött, hogy az orosz csapatok mérkőzéseit nézők nélkül kell lejátszani, semleges pályán. Az Oroszország megnevezés helyett az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) kifejezést kell használni, az ország zászlaját tilos használni, és a himnuszát sem lehet lejátszani. A FIFA a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is konzultált az ügyben, végül a testület egyhangúlag döntött a szankciók mellett.

Bár az UEFA azzal kapcsolatban egy ideig kivárt, hogy a történtek után is megrendezheti-e Szentpétervár a Bajnokok Ligája idei döntőjét, pénteki ülése után azonban hivatalossá vált: a szövetség elveszi a rendezés jogát az orosz várostól.

Az új helyszínt is megnevezte a végrehajtó bizottság, amelynek Csányi Sándor MLSZ-elnök is a tagja. A döntés értelmében május 28-án Párizsban rendezik a finálét.

Mindeközben a lengyel, a svéd és a cseh labdarúgó-szövetség először közös közleményben jelezte, hogy Oroszország nem lehet a házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek, később azonban a három szervezet továbbment: 

KIJELENTETTÉK, HOGY KI SEM ÁLLNAK AZ OROSZ NEMZETI EGYÜTTES ELLEN.

Hétfőn a Svájci Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján közleményben jelezte: az orosz–ukrán háború miatt nem hajlandó pályára lépni az orosz válogatottak ellen. A szövetség hangsúlyozta, ez a júliusi, angliai női Európa-bajnokságra is vonatkozik, amelynek csoportkörében az első fordulóban Oroszország–Svájc-mérkőzést rendeznének. Az angol szövetség hasonló bejelentést tett, az FA sem vállalja a játékot orosz válogatottak ellen.

Egyre jobban szorult tehát a hurok a FIFA és az UEFA körül. A közvélemény pedig sokkal drasztikusabb fellépést követelt annál, mint hogy az oroszok nem játszhatnak hazai pályán vagy nem használhatják országuk zászlaját. 

A cél világos. Erről beszélt Robert Lewandowski, a Bayern München és a lengyel válogatott sztárja is a minap. Nyilvánvaló, hogy az orosz civilek, így a sportolók sem tehetnek arról, hogy Putyin háborúba sodorta országát, ugyanakkor muszáj komoly társadalmi fellépéseket sürgetni, hogy több irányból szorítsák egyre jobban sarokba az orosz elnököt, akitől idővel olyan reakciót várnak, hogy lássa be, saját népe sínyli meg a háborúját. 

Hétfő délután aztán megtört a jég, 19 óra előtt jött a hivatalos bejelentés: az UEFA és a FIFA is felfüggesztette Oroszországot!

Mindez azt jelenti, hogy a még egyetlen orosz csapatként versenyben lévő Szpartak Moszkva nem szerepelhet tovább az Európa-ligában, így az RB Leipzig játék nélkül továbbjutott a negyeddöntőbe.

Oroszország felfüggesztése miatt a Szbornaja nem léphet pályára a vb-pótselejtezőn, vagyis most már biztos: a nemzeti válogatott nem juthat ki a katari világbajnokságra. Az orosz hölgyek a nyári Európa-bajnokságon lettek volna érdekeltek.

Az UEFA egyúttal azonnali hatállyal véget vet a Gazprommal kötött szponzorációs megállapodásnak is.

E döntések kulcsfontosságúak a sportvilág szerepvállalását tekintve, az UEFA és a FIFA fellépése utat nyithat további szövetségek előtt. 

A szponzorok is pórul járnak

A német másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Schalke kiemelt szponzorációs megállapodást kötött a Gazprommal még 2006-ban. A szerződés aláírásakor Vlagyimir Putyin orosz elnök is Gelsenkirchenbe utazott, a vállalat pedig hűséges partnere lett a klubnak. Az európai sportvilágban a Schalke az egyik legpatinásabb csapat, amelyet Oroszország egyik állami cége támogat. A gárda a 2010–2011-es idényben az elődöntőig jutott a Bajnokok Ligájában.

A német együttes még a múlt héten jelezte, leveszi mezéről a Gazprom feliratot, miközben Matthias Warnig, Vlagyimir Putyin közeli bizalmasa és az Északi Áramlat 2. igazgatótanácsának tagja azonnali hatállyal lemondott a Gazprom által delegált felügyelőbizottsági tagságáról a gelsenkircheni klubnál. 

Hétfőn arról határozott az igazgatóság és a felügyelőbizottság, hogy idő előtt megszünteti a két fél közötti megállapodást, így teljesen véget ért az eredetileg 2025-ig szóló együttműködés. A Schalke ezzel nyolc-tízmillió eurót bukik évente, ha a klub visszajut az élvonalba, körülbelül húszmilliót tehetett volna zsebre.

A napokban sok orosz állami vállalatot érintett és érinthet még szponzorációs megállapodás felbontása. A Manchester United például az Aeroflot légitársasággal szakított a minap.

Az alábbi grafika segítségével jól látható, hogy az orosz államhoz tartozó vállalatok milyen sporttal kapcsolatos szponzorációs megállapodásokat kötöttek az utóbbi időben.

A labdarúgáson túl

A háborús helyzet miatt a Formula–1-es Haas is megváltoztatta autójának festését az első téli kollektív teszt utolsó napjára. Az istállónak ugyanis az orosz káliumtrágya-termelő és -exportőr Uralkali a főszponzora. Egyik versenyzője, Nyikita Mazepin is orosz, ráadásul a csapat autóin ennek köszönhetően megjelennek az orosz zászló színei. 

A Haas pénteki közleményében jelentette be: a barcelonai teszt utolsó napjára eltünteti az Uralkali logóját, illetve az orosz zászló színeit az autójáról. Helyette teljesen fehér festéssel vett részt a csapat a harmadik tesztnapon.

A finn jégkorongszövetség állásfoglalása szerint az ukrajnai orosz hadműveletek miatt lehetetlen az orosz csapat részvétele a világbajnokságon, amelyet május 13. és 29. között rendeznek Finnországban. A házigazdák hasonlóképpen nem kívánatosnak tartják a belorusz válogatott vb-szereplését.

Egyre többen sürgetnek nemzetközi fellépést a háborúba sodródó belorusz sportági szakszövetségekkel szemben is.

A Nemzetközi Tollaslabda-szövetség már törölte az oroszországi és beloruszi versenyeket, az Ukrán Teniszszövetség pedig azonnali hatállyal az orosz és a belorusz szövetség kizárását sürgeti a nemzetközi szövetségnél. Az ukránok levelükben jelezték, hogy az intézkedést azért javasolják, mert az oroszok és a fehéroroszok az elmúlt napokban „példátlan, cinikus és véres” támadást hajtottak végre Ukrajna ellen. 

Mindeközben a kétszeres olimpiai bajnok ökölvívó Vaszil Lomacsenko és Olekszandr Uszik is jelentkezett az ukrán seregbe.

Javaslatot tett a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolja a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és belorusz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is.

Ezt a döntést hétfőn hozta meg a NOB végrehajtó bizottsága. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdán foglal állást a témában, a pekingi téli paralimpia pénteken kezdődik.

Miután Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen, ukrán sportolók levélben fordultak a NOB-hoz és az IPC-hez azt kérve, hogy tiltsák el az orosz és a belorusz tagszervezeteiket, a sportolókat pedig ne engedjék részt venni semmilyen sporteseményen.

„Oroszország ukrajnai inváziója – melyet Fehéroroszország támogat – egyértelmű megsértése az olimpiai és a paralimpiai chartának. Olyan cselekedet, amelynek szigorú következményei kell, hogy legyenek” – írták a Thomas Bach NOB-elnöknek és Andrew Parsons IPC-elnöknek címzett nyílt levélben.

(Borítókép: Stop it, Putin!, vagyis Fejezze be, Putyin! – üzenték Frankfurtból Oroszország elnökének. Fotó: Daniel Roland / AFP)

Rovatok