Index Vakbarát Hírportál

Öt napon át menekültek, a Magyar Úszó Szövetségnél leltek menedékre

2022. március 11., péntek 11:01

Huszonhárom korosztályos válogatott úszót sikerült kimenekíteni a háború sújtotta Ukrajnából a Magyar Úszó Szövetség és a kormány segítségével. A sportolók Debrecenben és Kaposvárott edzenek – derül ki a MÚSZ közleményéből.

Huszonhárom sportolót – köztük a tavalyi római junior Európa-bajnokságon érmes tehetségeket is – és tizenegy kísérőt fogadott be közösen a debreceni és kaposvári önkormányzat a Magyar Úszó Szövetség segítségével. Az úszócsapat Kijevből Románián át menekült Magyarországra, csaknem öt napig tartott az utazás. A 13 és 18 év közötti úszóknak napi két edzést biztosítanak a két városban. 

Az elmúlt években sok mindent tettünk a magyar úszósportért, és sok pozitív visszajelzést kaptunk – de ez valahogy más: mert meglehet, most életeket mentettünk meg, fiatal sportolókat óvtunk meg attól, hogy el kelljen búcsúzniuk az úszópályafutásuktól, az álmaiktól, és ez szavakkal nehezen leírható érzés

– nyilatkozta Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke az ügyben. 

Az ukrán fiatalok tartózkodásának költségeit jelenleg teljes mértékben a MÚSZ állja, ám az ukrán szövetség meg fogja keresni az Európai Úszó Szövetséget, hogy segítséget kérjen a befogadó országok anyagi kiadásainak megtérítésében.  

(Borítókép: Az ukrán ifjúsági válogatott tagjai. Fotó: Dercsényi István / MÚSZ)

Rovatok