Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas robbanás Dzsiddában, az F1-es pálya közelében

2022. március 25., péntek 17:58 | aznap frissítve

Nem sokkal a Formula–1-es pénteki második szabadedzés előtt hatalmas robbanás rázta meg Dzsiddát.

Hírügynökségi beszámolók szerint egy olajraktárban történt robbanás a délutáni órákban, azóta sűrű fekete füst tör a magasba Szaúd-Arábia nyugati partjainál a Vörös-tengernél.

Az AFP arról ír: jemeni lázadók közölték, hogy csapást mértek a létesítményre. A füstöt az F1-es versenypályáról is látni lehet, egyelőre azonban arról nincs hír, hogy a robbanás befolyásolná a hétvége eredetileg tervezett menetrendjét.

Az utóbbi időben rendszeresen összecsaptak a jemeni lázadók a helyi kormányerőkkel a térségben, ezért korábban az is felvetődött, hogy el kéne halasztani a Formula–1-es futamot.

Max Verstappen az első szabadedzés közben már égett szagra panaszkodott, de a versenymérnöke megnyugtatta, nem az ő autójából jön. Az olajraktár nagyjából tíz kilométerre helyezkedik el a dzsiddai pályától. A World News értesülései szerint a szaúdi védelmi rendszer egy másik támadást meghiúsított. 

Időközben az eredetileg 18 órakor kezdődő második szabadedzés kezdését 15 perccel eltolták. Dzsiddában egyébként már besötétedett, villanyfényes gyakorlást rendeznek, amely azóta el is kezdődött.

Friss: mindkét szabadedzést Charles Leclerc nyerte meg, bővebben ide kattintva olvashatja el összefoglalónkat! Időközben az F1 vezetősége a médiaköröket lefújta, rendkívüli ülést hívott össze. Állítólag több versenyző is jelezte, nem szívesen versenyezne tovább a hétvégén.

A szunnita többségű Jemenben (Szaúd-Arábia déli szomszédja) 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között.

Néhány nappal ezelőtt az SPA szaúdi hírügynökség jelentette, hogy ballisztikus rakétákkal, drónokkal és manőverező robotrepülőgépekkel támadtak szaúdi célpontokat a jemeni síita húszi felkelők.

(Borítókép: Sűrű fekete füst tör a magasba egy dzsiddai olajraktárban történt robbanást követően 2022. március 25-én. Fotó:  MTI / AP / Haszan Ammar)

Rovatok