Index Vakbarát Hírportál

Szilágyi Liliána édesapja nemkívánatos személy az úszóversenyeken

2022. március 30., szerda 16:24 | aznap frissítve

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) külön vizsgálóbizottságának megállapítása szerint megfelelnek a valóságnak Szilágyi Liliána azon nyilatkozatai, amelyekben az édesapájától, Szilágyi Zoltántól elszenvedett súlyos bántalmazásokról beszélt tavaly év végén. A MÚSZ ennek alapján Szilágyi Zoltánt további intézkedésig nemkívánatos személynek nyilvánította a rendezvényein. Az apa és kisebbik lánya, Gerda továbbra is mindent tagad.

Mint ismert, Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-ezüstérmes úszó tavaly december 29-én D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában nagy port felverő vallomást tett arról, hogy édesapja, Szilágyi Zoltán – maga is négy olimpián részt vevő úszó – éveken keresztül testi és lelki bántalmazásban részesítette őt és édesanyját. 

Papp Gábor ügyvéd, a MÚSZ vizsgálóbizottságának elnöke szerdán sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy erre a következtetésre az ügy főszereplőinek, illetve a történésekről ismerettel rendelkező személyeknek – sportolóknak, edzőknek, pszichológusnak – a meghallgatása után jutottak. Hozzátette: Szilágyi Liliána nyilatkozatainak tartalmát több, egymástól független személy erősítette meg az úszónő szavaival megegyező pontossággal.

Az vizsgálóbizottságot Tornyossy Monika igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológus, dr. Papp Gábor ügyvéd, a bizottság elnöke, dr. Ugrin Tamás ügyvéd és dr. Tausz Katalin szociológus alkotta. Az ötödik tag, Danks Emese Covid-betegsége miatt nem volt jelen a szerdai sajtóértekezleten. Dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke viszont ott volt, de ő nem bizottsági tagként.

Bevezetőjében Wladár arról beszélt, hogy azt hitte, a Turi-ügy lezárultával már nem kell hasonló történésekkel foglalkozniuk – emlékezetes, hogy a szövetség korábbi szakmai alelnökéről, illetve embertelen módszereiről Cseh Lászlótól Dara Eszteren át Késely Ajnáig több tanítványa is súlyosan terhelő nyilatkozatot tett –, de az élet másképp alakult, és december utolsó napjaiban kipattant a Szilágyi-ügy. És ekkor fogalmazódott meg az elnökben, hogy – szavaival –

meg kell védeni Lilut az édesapjától. 

Az ügy nemcsak megrázta, hanem meg is osztotta az országot, ezért Wladár eseti bizottság összehívását határozta el a kivizsgálására.

Nem tudunk igazságot szolgáltatni, és biztos vagyok benne, hogy kritikák is fogják érni a bizottság határozatát. Egy dolgot tudok garantálni: elfogultság- és befolyásmentes határozat született – hangsúlyozta Wladár. 

Papp Gábor, a bizottság elnöke azzal kezdte, hogy ők öten nem bíróság, nem hatóság, a határozatnak semmiféle jogkövetkezménye nincs, már csak azért sem, mert a vizsgált történések elévülési ideje a szövetség szabályzata értelmében öt év, és ezen már bőven túl vannak. 

A bizottságot január 4-én hozták létre, és attól kezdve hetente legalább egyszer, de inkább kétszer tartották a meghallgatásokat, amelyen az ügy főszereplői – Szilágyi Zoltán, Liliána és Gerda – mellett úszótársak, edzők, sőt Liliána 2016-os pszichológusa is elmondta a tapasztalatait. 

Papp doktor arra is kitért, hogy vajon van-e bármilyen köze egy ilyen ad hoc bizottságnak a Szilágyi család belügyeihez. 

Mi kizárólag a Magyar Úszó Szövetségre tartozó vonatkozásokat vizsgáltuk

– húzta alá az ügyvéd.

Szilágyi Zoltán azzal érvelt, hogy csak 2018 novemberében alapította klubját, a Stamina SK-t, a vizsgált események pedig 2016 előtt történtek, amikor ő nem is volt edző, tehát nem tartozott a MÚSZ kötelékébe. Csakhogy a bizottság tanúkkal igazolta, hogy Szilágyi a 2012-es londoni olimpián, a 2014-os dohai rövidpályás vb-n, 2015-ben, a kazanyi vb-n és a netanyai rövidpályás Eb-n is ott volt. (Szilágyi Zoltán később lapunknak arról beszélt, hogy Netanyát kivéve egyik versenyen sem edzőként volt jelen, hanem lánya menedzsereként, különben is, akkoriban még Turi György volt Liliána edzője.) 

Papp Gábor citált egy olyan jogerős bírósági ítéletet is, amelyben arról volt szó, hogy Szilágyi Zoltán tettlegességig menő agresszív magatartást tanúsított a lányával szemben, továbbá kisebbik lánya, Gerda fejlődését is veszélyeztette. (Hogy ez miféle ítélet volt, azt Papp doktor nem részletezte.) 

Papp Gábor felidézte, hogy a versenyzőtársak meghallgatásakor volt olyan úszó, aki sírva emlékezett vissza arra, milyen állapotban volt Szilágyi Liliána. Hozzátette: Szilágyi Liliána nyilatkozatainak tartalmát több, egymástól független személy erősítette meg, az úszónő szavaival megegyező pontossággal.

Az eseményen az is elhangzott, hogy Szilágyi Zoltánt, illetve Szilágyi Liliána testvérét, Szilágyi Gerdát is meghallgatták, ők azonban minden vádat életszerűtlennek tartottak. 

Szilágyi Liliána vádjai között szexuális bántalmazás is szerepelt, azonban ezzel kapcsolatban a vizsgálóbizottság nem foglalt állást, ugyanis nincs meg a megfelelő hatósági eszköze.

Tornyossy Monika arról beszélt, hogy a meghallgatásokon részt vevő szereplők többsége nagyon élményszerűen és megrendítően mondta el az általa tapasztaltakat, ugyanakkor volt, aki kevésbé tűnt hitelesnek. Az Index felvetésére az igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológus elmondta, hogy Szilágyi Liliána világversenyeken, országos bajnokságokon adott televíziós nyilatkozatai, interjúi – amelyek annyira extravagánsak voltak, hogy sok nézőben felmerült, valami nincs rendben az úszónő mentális állapotával – cseppet sem szokatlanok, beleillenek abba a mintázatba, amelyek a hasonló lelki és testi bántalmazásban részesülő áldozatokat jellemzik. 

Tausz Katalin szociológus a javaslatokat illetően azt mondta: az edzők a jövőben kísérjék figyelemmel a versenyzőket károsan érintő szülői magatartásokat, ehhez erőforrást is biztosítanak a szakembereknek, akiknek jelentési kötelezettségük lenne a gyermekvédelmi szervek felé. A trénereknek továbbképzést is javasolnak, hogy az intő jeleket felismerjék. A szakértő a túlzott szülői jelenlét káros hatásaira, illetve az akkreditációs szabályok szigorításának fontosságára is felhívta a figyelmet.

Befejezésül Wladár hangsúlyozta, hogy a bizottság határozata, miszerint Szilágyi Zoltán nemkívánatos személy a MÚSZ eseményein, nem azt jelenti, hogy adott esetben a biztonsági emberek akadályozzák meg a klubtulajdonost a belépésben, hiszen ennek a határozatnak jogi relevanciája nincs, csupán erkölcsi. Egy biztos: Szilágyi Zoltánt a MÚSZ semmilyen versenyre nem fogja akkreditálni.

A sajtótájékoztató után beszéltünk Szilágyi Zoltánnal, aki A tanú című filmnek azt a jelenetét idézte, amikor Pelikán kezébe tévedésből nem a vádiratot, hanem a már előre elkészített ítéletet adják. Továbbá szóba hozta azt a nyílt levelet, amelyben a Stamina SK tizenhat versenyzője, edzője és a sportolók szülei egyöntetűen kiálltak mellette. 

(Borítókép: Tornyossy Monika, dr. Papp Gábor, dr. Wladár Sándor, dr. Ugrin Tamás, dr. Tausz Katalin. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok