Index Vakbarát Hírportál

Liu Shaoang történelmi aranyérmet nyert 1500 méteren

2022. április 9., szombat 21:02

Az összetettben címvédő Liu Shaoang szombaton aranyérmet szerzett 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók montréali világbajnokságán, ezen a távon ez az első magyar diadal.

A Ferencváros 24 éves versenyzője rendkívül magabiztos teljesítménnyel lett első a leggyengébbnek tartott távján, amelyen eddig egy ezüstérme volt vb-n, még 2016-ból.

A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki eddig mind a hét futamát megnyerte a kanadai városban, pályafutása harmadik vb-aranyát gyűjtötte be, miután tavaly 500 méteren és összetettben nem talált legyőzőre.

Liu Shaoang ugyanolyan könnyedén vette az elődöntős futamát, mint pénteken a selejtezőket. Nagyon kényelmes tempóban az ötödik helyen korcsolyázott, és úgy jött fel a harmadikra, hogy előznie sem kellett, mert egy riválisa kicsúszott, egy másik pedig megbotlott. Onnan pedig már érvényesítette nagyobb sebességét és tudását, így két manőverrel könnyedén állt az élre.

A hétfős finálé elején a középmezőnyben helyezkedett, az olasz Luca Spechenhauser kicsúszásával negyedikként haladt szorosan tapadva az élmezőnyre. Amikor tempót váltott, arra nem volt válasza senkinek: Liu Shaoang egy kör alatt mindenkit körbekorcsolyázott, így elképesztő magabiztossággal győzött a leggyengébb számában, melyen 2020-ban azért Európa-bajnok volt.

A selejtezőben kiesett két magyar fiatal közül Jászapáti Péter 24., míg Nógrádi Bence 28. lett.

Jászapáti Petra az utolsó, harmadik elődöntőben szerepelt, melyben okos, taktikus versenyzéssel győzött, miután a belga Hanne Desmet az élről két ellenfelét is elsodorta. A mezőny végén korcsolyázó szegedi versenyző ezt észlelve nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a bukást követően, így három ellenfelét megelőzve állt élre. A dél-koreai Sim Szuk Hit és a holland Xandra Velzeboert is továbbjuttatták a fináléba, amelyben így nyolcan szerepeltek.

A döntőben is utolsóként tempózott a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes magyar sportoló, de ezúttal akkor sem tudott előretörni, amikor a futam utolsó harmadában bekövetkezett az iramváltás, ennek nyomán a nyolcadik helyen zárt. A győzelmet a táv kétszeres ötkarikás bajnoka, a dél-koreai Csoj Min Dzsong szerezte meg hatalmas fölénnyel, ugyanis az utolsó körökben mindenkitől el tudott szakadni. A 23 éves Csoj 13. vb-aranyát nyerte, ezen a távon harmadszor diadalmaskodott. A pénteki selejtezőben búcsúzó másik magyar versenyző, Kónya Zsófia 30. lett.

Az 1500 után aztán 500 méteren is győzött Liu Shaoang, aki így a legrövidebb távon megvédte címét. A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző meg tudta védeni vb-aranyát, illetve az is először fordult elő, hogy magyar sportoló két egyéni távon is aranyérmet szerezzen ugyanazon a vb-n.

A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki eddig mind a tíz futamát megnyerte a kanadai városban, pályafutása negyedik vb-aranyát gyűjtötte be, miután tavaly 500 méteren és összetettben nem talált legyőzőre.

Eredmények:

férfi 1500 m, világbajnok:

LIU SHAOANG 2:15.096 perc

2. Pascal Dion (Kanada) 2:15.644

3. Stijn Desmet (Belgium) 2:15.716

...24. Jászapáti Péter

...28. Nógrádi Bence

női 1500 m, világbajnok:

Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 2:23.594 perc

2. Kim Boutin (Kanada) 2:24.201

3. Szeo Vi Min (Koreai Köztársaság) 2:24.455

...8. Jászapáti Petra 2:25.742

...30. Kónya Zsófia 

(Borítókép:  Andre Pichette / MTI / EPA)

Rovatok