Index Vakbarát Hírportál

A FIFA még nem adta át Szon Hung Minnek a 2020-as Puskás-díjat

2022. április 16., szombat 06:59

A közelmúltban, amikor megalakult a Puskás-díjasok klubja, az összes eddigi nyertestől kértek egy fotót a szervezők, amelyen az illetőnek a trófeát kellett volna a kezében tartania. A 2020-as díjazottól, a dél-koreai Szon Hung Mintől azonban hiába várták a fényképet. Mindennek prózai oka van: a FIFA-nak másfél év sem volt elég arra, hogy elküldje a játékosnak a trófeát.

A Puskás-díjat 2009 óta ítélik oda az adott idény legszebb gólját szerző labdarúgójának. A trófea a futball egyetemességét is jelképezi, hiszen teljesen mindegy, hogy egy NB I-es mérkőzésen született a gól vagy a világbajnoki döntőben.

Nos, 2020 legszebb gólját a dél-koreai Szon Hung Min lőtte, az alábbi frenetikus szóló végén. Labdával is sokkal gyorsabb volt, mint a Burnley védői...

Ezzel lett Szon a Puskás-díj tizenkettedik nyertese Cristiano Ronaldo, Hamit Altintop, Neymar, Miroslav Stoch, Zlatan Ibrahimovics, James Rodríguez, Wendell Lira, Mohd Faiz Subri, Olivier Giroud, Mohamed Szalah és Zsóri Dániel után. 

járványhelyzet miatt 2020. december 17-én virtuális vendégek előtt rendezték meg Zürichben a gálát, amely Gianni Infantino FIFA-elnök videoüzenetével és köszöntésével kezdődött. Sajnos azonban Szon is csak virtuálisan kapta meg a Puskás-díjat, mivel azt azóta sem juttatták el a Tottenham csatárának a FIFA illetékesei.

Idén februárban Dubajban jelentették be, hogy megalakult a Puskás-díjasok klubja, amelynek az eddigi győztesek a tagjai. A szervezők kértek valamennyi eddigi díjazottól egy fotót, amelyen a trófeát tartják a kezükben. 

Szon Hung Min esetében nem jártunk sikerrel – mondta az Indexnek Varga Sándor, a remek angol kapcsolatokkal rendelkező jeles futballmenedzser. – Amikor ugyanis Daniel Levy barátomon, a Tottenham elnökén keresztül felhívtam a koreai játékost, ő azt mondta, nagyon szívesen lefényképezné magát a trófeával, csakhogy még mindig nem kapta meg, pedig már másfél év eltelt a díjátadó gála óta... 

(Borítókép: Szon Hung Min 2019-ben. Fotó: Julian Finney / Getty Images)

Rovatok