Index Vakbarát Hírportál

Gyilkos felütéssel koronázta meg karrierjét a Cigánykirály

2022. április 24., vasárnap 07:21

Ha hinni lehet ígéretének, szombat éjjel láttuk utoljára bokszringben Tyson Furyt. A Gypsy King, minden idők egyik – ha nem a – legjobb nehézsúlyú ökölvívója a Wembley Stadionban, 94 000 néző előtt a 6. menetben kiütötte a szintén brit Dillian Whyte-ot. Fury ezzel megvédte a WBC profi nehézsúlyú világbajnoki övét, egyszersmind veretlenül fejezte be hivatásos karrierjét, amire rajta kívül egyedül Rocky Marciano volt képes.

Tyson Fury nem tartozik a leggyakrabban bokszoló profi világbajnokok közé; legutóbb tavaly októberben bunyózott – akkor Las Vegasban kiütötte az amerikai Deontay Wildert –, 14 éves profi karrierje során összesen harmincháromszor lépett szorítóba, legelőször 2008. decemberében a magyar Gyöngyösi Béla ellen, akit technikai KO-val győzött le. (Fury amatőr pályafutása akkor vett lendületet, amikor a 2006-os junior világbajnokság negyeddöntőjében döntő fölénnyel megverte Bernáth Istvánt.)

33 profimeccs, 32 győzelem (ebből 23 KO-val) és mindössze egy döntetlen, vereség nélkül – ez most már a Gipsy King végleges profimérlege, hiszen a szombati éjszakai, Dillian Whyte elleni hatodik menetes KO-győzelme ígérete szerint bokszkarrierje utolsó mérkőzése volt. A jamaicai születésű Whyte-nak a vég egy borzalmas jobbfelütés képében érkezett el, amit egy egyenessel készített elő a 33 éves, ellenfelénél négy hónappal fiatalabb Fury. A mérkőzésen mindvégig a címvédő dominált, nem adott esélyt az egyetlen nagy ütésre spekuláló, nála 13 centivel alacsonyabb ellenfelének.

Fury 120 kilósan mérlegelt a meccsre, hat kilóval könnyebb volt, mint legutóbb Wilder ellen, Whyte 114,8 kilót nyomott a 193 centijéhez. És akkor még nem is beszéltünk Fury eszméletlenül hosszú karjairól, a 206 centis testmagasságához 218 centis fesztávolság járult!

A mérkőzésen nem csak a kilókat tekintve nem volt egy súlycsoportban a két bunyós. Furynak 76 ütése talált célba Whyte 29-ével szemben, a címvédő arca olyan sima volt a meccs végén, mint egy kisbabáé. A mérkőzést lezáró felütés után Whyte még nagy nehezen felkászálódott a padlóról, de aztán megtántorodott, nekiesett a kötélnek, mire a mérkőzésvezető azonnal beszüntette a küzdelmet.

FURY 33 MILLIÓ DOLLÁRT KERESETT ÉLETE UTOLSÓ GYŐZELMÉVEL, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN 69,99 DOLLÁRÉRT ÉRTÉKESÍTETTÉK A LEHETŐSÉGET A WEMBLEY-BEN MEGVÍVOTT TALÁLKOZÓ MEGTEKINTÉSÉRE A PAY-PER-VIEW JOG ÁRUSÍTÁSÁVAL

Mindent megtettem, amit csak kértek tőlem – mondta a meccs után a ringben Fury. – Nagyobb promóciót végeztem, több interjút adtam, mint bárki más, szórakoztattam az embereket, tehát megérdemlem, hogy eldöntsem, mikor fejezem be. Húsz évet áldoztam az életemből az ökölvívásra, közben kiverték az agyamat a fejemből. Voltam a padlón, megrendítettek, szétszabdalták az arcom. Voltak kemény meccseim profiként, még egy döntetlenem is, mindenhol bokszoltam a világban. Még mennyi vért akartok kisajtolni egy kősziklából?

Tyson Fury taktikája most más volt, mint legutóbb Wilder ellen.

Egyenesekkel, testre mért felütésekkel kezdtem el puhítani Whyte-ot, aztán eltáncoltam – összegzett a bajnok. – Nem akartam belemenni egy adok-kapokba, egyszerűen kibokszoltam, majd a hatodik menetben kiütöttem.

Aztán következett a szokásos szellemes duma a Gipsy Kingtől:

Whyte megpróbált szabálytalankodni, de az nem vezet jóra, ha kötekedsz egy dinoszaurusszal. Én egy T-Rex vagyok a szorítóban, egy 206 centis, 270 fontos T-Rex. Ne kötekedj velem, ha jóval kisebb vagy, és tetejébe még a gyorsabb is én vagyok. Megpróbált lefejelni engem, könyékkel, alkarral ütni, de ellenem ez nem működik. Ha szabálytalan vagy, nem nyerhetsz.

Fury ugyan bejelentette, hogy ökölvívóként visszavonul, de nem zárta ki, hogy a WWE keretében pankrációs meccset vív a skót Drew McIntyre-ral Nashville-ben, júliusban.

De az már nem a sport, hanem a showbusiness része lenne...

(Borítókép: Tyson Fury kontra Dillian Whyte 2022. április 23-án Londonban. Fotó: Andrew Couldridge / Reuters)

Rovatok