Index Vakbarát Hírportál

Bartha Csaba: Minden sportszerető ember számára álom lenne egy magyarországi olimpia

2022. május 4., szerda 20:54

Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója szerint minden sportszerető ember számára álom megvalósulása lenne egy magyarországi olimpia, de ahhoz nagyon komoly társadalmi összefogás és politikai szándék kell.

Bartha Csaba ezt arra reagálva mondta, hogy Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) alelnöke a múlt héten úgy vélte, Magyarországnak meg kellene céloznia a nyári ötkarikás játékok megrendezését.

Természetesen nagyon nagy dolog lenne, ha a Magyar Olimpiai Bizottság a magyar kormányzattal és az egész magyar sporttársadalommal valamikor olimpiát tudna rendezni. Azt gondolom, hogy az a fajta fejlesztés, ami az elmúlt időszakban történt, gondolok itt elsősorban az infrastruktúra-fejlesztésre, nagyon nagy reménnyel kecsegtet azzal kapcsolatban, hogy Magyarország egyszer olimpiát rendezzen. De ehhez nyilván nagyon komoly társadalmi összefogás és politikai szándék kell. Én bizakodó vagyok, ez egy álom megvalósulása lenne minden sportszerető ember számára

– mondta Bartha Csaba.

Juan Antonio Samaranch az öttusa-világkupaversenyre, valamint a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának ülésére érkezett Budapestre. A UIPM a verseny után bejelentette, a lovaglás helyett akadályverseny vagy akadályfutás beépítését tervezi, és megkezdődik ennek tesztelési szakasza.

Ezzel kapcsolatban a MOB sportigazgatója emlékeztetett, hogy a magyar szövetség a kezdetektől kiállt a lovaglás mellett.

Nem akarom bírálni a nemzetközi szövetség döntését, de nekem borzasztóan furcsa lesz, ha ezt a sportágat lovaglás nélkül fogják megrendezni. Ez az öttusa leglátványosabb száma, egyelőre nem tudom elképzelni, hogy az akadályfutást hova illesztik majd be. Keveset tudunk még erről, de én féltem az öttusát

– fogalmazott Bartha Csaba, aki április elseje óta tölti be a sportigazgatói posztot.

Új szerepet vállalt

Bartha Csaba 2012-től sportigazgató-helyettes, 2016 őszétől 2017 májusáig pedig főtitkár volt a MOB-ban, a magyar küldöttséggel részt vett három olimpián, egy Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, két ifjúsági olimpián és egy Európa Játékokon. Ahogy fogalmazott, a mostani szerepvállalása más, mint a korábbi, ezúttal

csak a sportszakmai területre koncentrálódik a munkája.

A MOB legnagyobb feladatának az ötkarikás ciklus 11 nagy eseményének – olimpiák, ifjúsági olimpia, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok (EYOF), World Beach Games, Európa Játékok – megszervezését nevezte, szerinte a MOB-nak szolgáltatást kell nyújtania a sportági szakszövetségnek, a cél, hogy zökkenőmentes legyen a sportolók felkészülése és az állami forrásokat a lehető leghatékonyabban költse el az adott szövetség.

Rovatok