Index Vakbarát Hírportál

Híres sportolók is futottak a gerincsérültekért

2022. május 10., kedd 15:20

Világszerte mozdultak meg az emberek a gerincsérültek érdekében. A Wings for Life World Run jótékonysági futóversenyhez 165 ország résztvevői csatlakoztak, hogy fussanak azokért, akik nem futhatnak. A globális eseményen 161 892 fő versenyzett egy időben, köztük olyan sportemberek is rajthoz álltak, mint Liu Shaolin Sándor olimpikon rövidpályás gyorskorcsolyázó, Tótka Sándor olimpikon kajakozó vagy a wheelchairguyként ismert aktivista, Fenyvesi Zoli.

A kilencedik alkalommal megrendezett Wings for Life World Run a világ minden tájáról fogadta a lelkes jelentkezőket, akik nem csupán saját, de mások egészségéért is futottak. A jótékonysági verseny nevezői ugyanis minden évben egy gerincsérültek gyógyításával foglalkozó alapítványt támogatnak – a sportkedvelők idén 4,7 millió eurót gyűjtöttek össze.

„Amikor az emberek összefognak, nagyszerű dolgok történnek – mondta Anita Gerhardter, a Wings for Life nonprofit alapítvány vezérigazgatója. – Hálás vagyok azért, hogy ilyen sokan mentek ki futni az ügyünk érdekében. Az elmúlt években már nagy lépéseket tettünk a gerincvelő-sérülés gyógymódjának irányába. Az idei résztvevőknek köszönhetően pedig továbbra is támogatni tudjuk a nagyszerű tudósok munkáját.”

Magyarországon május 8-án 13:00 órakor indultak meg a regisztrált résztvevők, akik egy applikáció segítségével tudták kiválasztani egyéni távjukat. A Városligetben zajló hazai rendezvényen többek között a téli olimpia utáni pihenését élvező Liu Shaolin Sándor is megjelent. „A Covid után jó látni, hogy ilyen sokan eljöttek a közös megmozdulásra. Sokkal többet tudtam futni, mint a múltkor, és ez a jó hangulatnak és a társaságnak volt köszönhető – nyilatkozta az olimpikon, aki tacskójával, Dinnyével vágott neki a versenynek. – Ahhoz képest, hogy szegény egy kör után kikészült, meglepően jól bírta” – mesélte kis kedvencéről a gyorskorcsolyázó. 

A magyarországi eseményen Tótka Sándor vezényelte le a bemelegítést, majd nekiállt egyéni körének. Ugyan nem rajongója magának a sportnak, tisztában van vele, hogy itt a futás másodlagos. „Bár a kajakozók előszeretettel használják kiegészítő tevékenységnek, én alapvetően nem szeretek futni. Viszont az, hogy egészséges mozgást végzünk, és közben jótékonykodunk, nagyszerű dolog, nem tudok rá nemet mondani” – árulta el azolimpiai bajnok 

Fenyvesi Zoli már meg se tudja számolni, hányadik Wings for Life-futásán vesz részt, de biztos, hogy nem az utolsón. „Mozgássérültként eléggé közel áll a szívemhez, hogy a sport örömét megosszuk egymással. Sokadik alkalommal találkozom itt barátokkal, mindig összegyűlünk és együtt versenyzünk, de persze tudjuk, hogy ez inkább örömfutás, hiszen egy jó ügyet támogatunk” – nyilatkozta az aktivista, aki egyike volt annak a 920 embernek, aki kerekesszékben teljesítette a távot. 

Az Wings for Life applikációban a sportolók nyomában egy Catcher Car, azaz egy virtuális követőkocsi loholt – a verseny addig tartott, míg az utolsó futót is utolérték. Az orosz származású Nina Zarina idén is dominálta a női kategóriát lehengerlő 56 kilométeres távjával. A férfiaknál japán idő szerint nem sokkal éjfél után ért célba Jo Fukuda, aki fantasztikus 64,4 kilométert teljesített. 

A regisztráció már elindult a jövő évi eseményre. További információk az alábbi oldalon elérhetők: www.wingsforlifeworldrun.com.

(Borítókép: Tótka Sándor olimpiai bajnok kajakos a  Wings for Life World Run eseményen / redlemon.hu)

Rovatok