Index Vakbarát Hírportál

Pürrhoszi győzelem, elvesztette világsztárját a bajnokesélyes

2022. május 22., vasárnap 09:20

Újra a Miami Heatnél a pályaelőny, miután az NBA keleti döntőjének a harmadik mérkőzésén, a TD Gardenben a floridaiak 109-103-ra legyűrték a massachusettsieket. A vendégek a második negyed vége felé már 62-37-re vezettek, de legjobbjuk, Jimmy Buttler megsérült, és ki sem jött a második félidőre, amikor 93-92-re olvadt az előny. Végül mégis kiizzadta a Heat a győzelmet, és ezzel összesítésben 2-1-re vezet.

Könnyen lehet, hogy a Celtics ugyanolyan gyötrelmes, hét meccsig tartó maratoni küzdelemnek néz elé az NBA keleti főcsoportdöntőjében, mint egy körrel korábban az akkor még bajnoki címvédő Milwaukee Bucks ellen. Merthogy miután a második mérkőzésen elragadta a pályaelőnyt az alapszakasz keleti bajnokától, a Miami Heattől, vasárnapra virradó éjszaka 109-103-ra alulmaradt a TD Gardenben, és ezzel most 2-1-re vezet a Heat.

Bam! Ezzel a szójátékkal kezdődik a Miami Herald tudósítása a mérkőzésről, jelezve, hogy mintha egy kemény gyomrost kapott volna a Celtics a meccs elején, úgy húzott el a Heat, méghozzá a remek center, Bam Adebayo játékának köszönhetően. Adebayo életében másodszor produkált a playoffban legalább 30 pontot és 10 lepattanót minimum 60 százalékos mezőnymutatóval. (Egészen pontosan 31 pontot, 10 lepattanót, 6 gólpasszt, 4 labdalopást, 1 blokkot tett le az asztalra, és 22 dobásából 15 betalált, továbbá mindössze egyszer adta el a labdát.) A két helyi legenda, LeBron James és Dwyane Wade a harmadik heat-játékos, aki ilyesmire volt képes.

A másik Heat-hős a lehető legvalószínűtlenebb hős: a 37 éves P. J. Tucker. Ő már senkinek sem kellett – pedig tagja volt a Bucks tavalyi bajnokcsapatának –, de Pat Riley, a franchise legendás elnöke kikukázta a veteránt, és jól tette: Tucker 17 pontot szerzett, lekapott 7 lepattanót, volt három labdaszerzése, csak egyszer adta el a labdát. Bónuszként a sarokból senki sem dobja úgy a triplát, mint ő. Emellett nagyon rokonszenvesen is nyilatkozik:

Megmondtam a srácoknak a az öltözőben a meccs előtt, hogy sohasem tudhatjuk, mikor jutunk el megint a konferencia döntőjébe, ezért becsüljük meg ezt a lehetőséget. Azt is megmondtam, nem tudom, mire leszek képes, de amire képes vagyok, azt biztos, hogy kiteszem a pályára. Ez része a kultúránknak.

És az öreg harcos ki is tette, amije volt, sőt, még többet is. 

Ettől függetlenül a második negyed vége felé megszerzett 25 pontos előny (62-37) gyorsan olvadni kezdett. A nagyszünet előtt az utolsó tíz pontot a Celtics szerezte a 40 pontig jutó Jaylen Brown vezérletével, ráadásul Jimmy Butler, a Heat vezére, aki a sorozat nyitómeccsén 41 pontot szerzett, a másodikon meg 29-et, nem is tudott kijönni a második félidőre, mert begyulladt a sérült jobb térde. Szép lassan apadt a vendégek előnye, és 2 perc 40 másodperccel a vége előtt már csak 93-92 állt a táblán egy 12-0-ás hazai sorozat következtében.

Na, akkor megemberelte magát a Heat, a következő 7 pontot a vendégek szerezték, és 109-103-ra megnyerték a meccset.

A negyedik mérkőzés hétfőn rendezik, még mindig a TD Gardenben.

(Borítókép: A Miami Heat–Boston Celtics-meccs 2022. május 21-én. Fotó: Brian Babineau / Getty Images)

Rovatok