Index Vakbarát Hírportál

Örömteli hátraarc: mégis megrendezzük a jégkorong-vb-t?

2022. május 25., szerda 18:35

A bombát természetesen a hokisport legjobban értesült újságírója, Gord Miller, a TSN kanadai tévécsatorna kommentátora robbantotta: információja szerint a magyar kormány mégiscsak garanciát vállal, azaz száznyolcvan fokos fordulattal támogatja a Szlovéniával közösen vállalt rendezést a jövő évi A csoportos világbajnokság megrendezésére vonatkozóan. Az Index információja is biztató: a magyar szövetség vezérkara minden követ megmozgat, hogy a kormány valóban a pályázat ügye mögé álljon.

A hokisport magyar és szlovén szerelmesei hétfőn tragédiaként élték meg, hogy a magyar–szlovén közös pályázat a 2023-as elit világbajnokság megrendezésére nem kapja meg a szükséges állami garanciát, így a Magyar Jégkorong Szövetség kénytelen volt elállni a kandidálástól. Hiába volt a viszonylag visszafogott költségvetés, hiába szoktuk meg az elmúlt években, hogy gyakorlatilag minden, a kezünk ügyébe került európai és világeseményt megrendeztünk és megrendezünk a futball-Eb néhány mérkőzésétől a két vizes világbajnokságon, a junior ökölvívó-vb-n, vízilabda-Eb-n, birkózó-Eb-n keresztül a 2023-as labdarúgó-Európa-liga-döntőig (és a felsorolás messze nem teljes), a hazai közvélemény teljes elképedésére a kormány nem adott garanciát a rendezés költségeire, ennek hiányában pedig az IIHF, a nemzetközi szövetség nem fogadta el a közös pályázatunkat.

És ebben a helyzetben jelent meg a kibertérben Gord Miller Twitter-üzenete:

Magyarul ez nagyjából azt jelenti, hogy úgy tűnik, a magyar kormány az utolsó pillanatban hátraarcot csinált, és mégis megpróbálja beadni a pályázatát Szlovéniával közösen a 2023-as elit világbajnokság – az A csoportos vb – megrendezésére. Azaz lesz kormánygarancia.

„Az idő rettenetesen sürget”

A hír futótűzként terjedt el Tamperében, a mostani világbajnokságon, ahol a magyar sportdiplomáciai küldöttség is tartózkodik, és ahol az IIHF vezérkara pénteken meghozza a döntést a 2023-as vb helyszínéről. Magyarország és Szlovénia riválisa Finnország és Lettország. 

Felhívtuk Such Györgyöt, a Magyar Jégkorong Szövetség Tamperében, a világbajnokságon tartózkodó elnökét, hogy kommentálja Gord Miller információját.

A hír igaz, már olyan értelemben, hogy még nem dőlt el, vajon kapunk-e kormánygaranciát – mondta az Indexnek a sportvezető. – Az idő rettenetesen sürget, holnapig prezentálnunk kell a biztosítékot az IIHF-nek, és a döntés pénteken születik meg. Erőteljesen lobbizunk a magyar kormánynál, bizakodó vagyok, és bizakodhatnak a magyar hokirajongók is. 

Such György szerint ők egy 2,6 milliárd forintos költségtervet adtak le a kormánynak, amivel kapcsolatban az a másik fél aggodalma, hogy vajon tartható-e ez az összeg. A közelmúlt történései ugyanis arra engedtek következtetni, hogy rendszerint egyáltalán nem. A 2017-es vizes vb költségei végül 107 milliárd forintnál álltak meg, azaz bőven megduplázódtak, és a többi eseménynél sem sikerült tartani az előzetes költségkeretet. További kínos tényező a világszerte – és persze itthon is – rohamosan emelkedő árak.

Újból él a remény

Such azt mondja, azok az információk, miszerint az oroszok kényszerű távolmaradása miatt nem kapta meg a magyar–szlovén rendezés a kormánygaranciát, nem állják meg a helyüket, hiszen a vizes vb-n sem lesznek itt az oroszok, mégis vállaltuk a rendezést. Igen ám, csakhogy a vizes vb-nek eredetileg Japán, a jövő évi hoki-vb-nek pedig Oroszország adott volna otthont. A kormány óvatosságának a szövetség elnöke szerint egyetlen oka van: financiális. Magyarán az államkasszában nem hemzseg a pénz. 

Egy biztos: az MJSZ lobbizásának záros határidőn belül célba kell érnie, mert csütörtökön le kell adni a kormánygaranciát az IIHF-nek, és aztán pénteken még ott van a döntés – a finnekkel és a lettekkel kell megküzdenünk. Such szerint a szlovének roppant csalódottak voltak, amikor a magyar kormány kihátrált a projekt mögül, de most újból él a remény.

Budapesten és Ljubljanában egyaránt. 

(Borítókép: A cseh Radko Gudas (b) és a svájci Christoph Bertschy a szlovákiai jégkorong-világbajnokság B csoportjában játszott Csehország–Svájc-mérkőzésen Pozsonyban 2019. május 21-én. Fotó: MTI / EPA-KEYSTONE / Melanie Duchene)

Rovatok