Index Vakbarát Hírportál

Döntött a nemzetközi szövetség, nem rendezünk hoki-vb-t

2022. május 26., csütörtök 12:31

Nem engedi tovább a jövő évi A csoportos (elit) jégkorong-világbajnokság megrendezésére beadott magyar–szlovén pályázatot a Nemzetközi Jégkorong Szövetség. Erről a szervezet csütörtöki, tamperei kongresszusán hozott döntést.

A szükséges kormánygarancia hiányában nem engedi tovább a 2023-as elit világbajnokság megrendezésére beadott magyar–szlovén pályázatot a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) – adta hírül az MTI.

A döntés értelmében a szervezet a továbbiakban egyedüliként a finn–lett kandidálással számol.

Luc Tardif, a nemzetközi szövetség elnöke és az IIHF jogásza, Ashley Ehlert csütörtökön, a tamperei kongresszusi ülésen elmondta: az IIHF-nek szükségesek a pénzügyi garanciák.

A szövetség elnöke kitért arra, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány miatt minden vb elmaradt, míg tavaly Minszkben nem tudták megtartani az elit vb egyik csoportját. 

Kiemelte, hogy az általa vezetett szervezet szakmailag és pénzügyileg is felelős minden kategória számára biztosítani a versenyzést, így a nem tudnak eltekinteni a kormánygaranciáktól.

A kongresszuson ezután felszólalt Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöke. 

A sportvezető jelezte, hogy nem tudták időre megkapni a szükséges kormánygaranciát, megérti az IIHF elvárásait, és sok sikert kívánt a finn–lett szervezőknek.

A küldötteknek elmondta, hogy a magyar kormány kedden állt fel, rövid idő állt a felkészülésre, de az elmúlt egy hónapban minden energiával azon dolgoztak, hogy a szlovénokkal közösen sikeresen pályázatot nyújtsanak be.

Such György szerint ez egy hasznos lecke volt a magyar szövetség számára, a világbajnoki rendezés pedig egy életre szóló lehetőség lett volna.

Ezután Matjaz Rakovec, a szlovén szövetség elnöke is szót kért. Ő szintén kiemelte, hogy az elmúlt hónapban mennyi munkát és energiát fektettek bele a pályázatba, és még a garanciát is megkapták a rendezésre saját kormányuktól.

Ugyan az IIHF a jelenlegi álláspont alapján nem engedélyezi a magyar–szlovén prezentációt, a sportvezető arra kérte a jelenlévőket, hogy járuljanak hozzá a kandidálásra készített kisfilm levetítéséhez.

Az IIHF jelzése szerint minderre a péntek délelőtti ülés előtt lesz lehetőség.  

(Borítókép: Laszló Szirtesi / Getty Images)

Rovatok