Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a legenda

2022. május 29., vasárnap 13:01

Meghalt Lester Piggott, az Epsom Derby kilencszeres győztes zsokéja. 86 éves volt.

Piggottot a huszadik század egyik legnagyobb zsokéjának tartották, és II. Erzsébet királynő személyes kedvence volt. 46 éves pályafutása során Piggott 4493 győzelmet aratott − közölte a The Sun. 

Egy svájci kórházban halt meg, a hírek szerint pont akkor, amikor már javult az állapota, és remélték, hogy elhagyhatja az intézetet. Halálának és kórházba kerülésének okát nem hozták nyilvánosságra. 

Piggottot minden idők egyik legjobb lovasának tartották, és 2019-ben Epsomban még életében szobrot állítottak neki, amelyet a királynő avatott fel.

Rekordot jelentő kilenc alkalommal nyerte meg az Epsom Derbyt – többek között az 1970-es Triple Crown-győztes Nijinskyvel. 1987-ben adócsalásért ült, majd szabadulása után 1990-ben 54 évesen megnyerte a Breeders’ Cup Mile-t Royal Academyvel. 2007-ben szívproblémákkal került intenzív osztályra, de gyorsan felépült.

Piggott a Genfi-tó szélén fekvő Rolle-ban élt élettársával, Lady Barbara Fitzgeralddal.

(Borítókép: Lester Piggott a wincantoni jótékonysági versenyen 1998. október 25-én. Fotó: Barry Batchelor – PA Images/PA Images via Getty Images)

 

Rovatok