Index Vakbarát Hírportál

Ilyen sem volt még: lerajzolták a Milan nagy bajnokait

2022. június 6., hétfő 10:01

Viszonylag ritkán örvendhetnek az olasz labdarúgás szerelmesei idehaza: elég szórványosan jelennek csak meg az olasz sport sikerkönyvei magyarul. Az idei tavasz ebben is különleges: végre magyarul is megvásárolható Demetrio Albertini – Mesélek a Milan bajnokairól című könyve.

Abban nem sok rendkívüli van, ha egy magyar turista Olaszországban bemegy egy könyvesboltba, és ott vesz egy könyvet. Az már érdekesebb, ha ez a magyar turista éppen kedvenc futballcsapatának veresége miatt szomorkodván keresi fel a könyves áruházat, ahol meglát egy könyvet, amely kedvenc futballcsapatáról szól. A sztorit az teszi igazán különlegessé, hogy a könyvet fél évvel később az a turista magyarul is megjelenteti. 

Szalai Péter – mint a fenti kis történet főszereplője – hatalmas Milan-szurkoló, rendszeresen látogatja csapata bajnoki meccseit, kinn volt a szeptemberi Milan–Atlético Madrid Bajnokok Ligája-találkozón is, amelyet a hazaiak előnyről, az utolsó percekben buktak el. 

Sétálni akartam egyet, kiszellőztetni a fejem, és vinni haza valamilyen emléket, hogy ennek a szerencsétlenül zárult estének legyen egy kis pozitív kicsengése. És akkor láttam meg a könyvet, a legenda, Demetrio Albertini könyvét 

– meséli Szalai Péter. 

Demetrio Albertini világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes olasz labdarúgó, aki a Milannal öt bajnoki címet és három Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett (nem mellesleg a Barcelonával is nyert egy La Ligát). Pestiesen szólva: nem akárki ő a milanisták szívében. Ha ő (a Metronóm, aki a csapat motorja volt mindig) tollat ragad, akkor arra a rossoneri szurkolói világszerte felfigyelnek. 

A Mesélek a Milan bajnokairól című könyvet azonban nemcsak Albertini személye teszi igazi kuriózummá, hanem az illusztrációk is. Paolo Castaldi képregényíró imádja a sportirodalmat, Diego Armando Maradona című képregényalbuma világszerte ismertté tette nevét (Itáliában már sokkal korábban részese lett az elitnek, miután 2008-ban megjelent a Non Troppo Lontano című történelmi képregénye, amely az 1943-as milánói antifasiszta ellenállási mozgalommal foglalkozik).

A könyv arról a két évtizedről szól, amelyet Albertini a Milanban töltött. A bevezetőből kiderül, hogy 1988 augusztusában ifjúsági játékosként egyszer csak ott találta magát a legendás Arrigo Sacchi Milanjának a kispadján:

Mintha egy felhőn ücsörögnék a Mennyországban, a szívem ezerrel vert, éreztem a váratlanul rám nehezedő felelősséget. Helyt kellett állnom: erre törekedtem attól a perctől, hogy olyan bajnokok mellett kezdtem edzeni, mint a már akkor is híres Baresi, Tassotti és Donadoni, vagy a még fiatal Paolo Maldini és Billy Costacurta – tehát egy olyan Milan jelenének és jövőjének képviselői mellett, amely arra volt hivatott, hogy meghódítsa a világot. 

Albertini arra vállalkozik a könyvében, hogy több mint 50 legendás játékos portréján, és történetein keresztül bemutassa ezt a világhódító klubot. Külön fejezetet kap benne az általa csak Az évszázad döntőjeként emlegetett 1994-es athéni Bajnokok Ligája-finálé, természetesen külön kiemelve a nem sokkal korábban miniszterelnökké választott klubvezető, Silvio Berlusconi azóta már legendássá lett szavait.

A fordítás két-három hónap alatt készült el, biztosra akartunk menni, ezért azokat kértük el, akik a Harry Potterek átültetésében már jeleskedtek 

– ezt már ismét Szalai Péter mondja, aki nagyon büszke arra is, hogy a szerző, Demetrio Albertini is ígéretet tett arra, hogy részt vesz a könyv magyarországi promóciójában. 

Erre nagy szükségünk is van, mert ez végre egy olyan sportkönyv, amely a grafikáival, illusztrációival a háromtól 99 éves korosztályig mindenkinek könnyedén, de tartalmasan szól

– tette hozzá. 

(Demetrio Albertini: Mesélek a Milan bajnokairól Kiadó: Milan Ticket Shop Kft. 2022. 236 oldal)

(Borítókép:  Kaszás Tamás / Index)

Rovatok