Index Vakbarát Hírportál

Itt a hivatalos bejelentés, bevezetik a rendszert, amely megváltoztatja a futballt

2022. július 1., péntek 10:40

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalosan bejelentette, hogy a katari labdarúgó-világbajnokságon bevezetik az úgynevezett félautomata videobírót, amellyel sokkal hamarabb lehet meghozni a leshelyzetekkel kapcsolatos döntéseket.

Június elején láttak napvilágot az arról szóló hírek, hogy már a novemberben kezdődő labdarúgó-világbajnokságon bevezethetik a forradalmian új technológiát, azonban mindezt még feltételes módban állították. Ezek a feltételezések váltak hivatalossá: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség bejelentette, a katari világbajnokságon bevezetik a sportág történelmében éles körülmények között még sosem használt félautomata videobírót. 

A technológiai újítást már évek óta teszteli és fejleszti a nemzetközi szövetség, sőt a februári FIFA-klubvilágbajnokságon már mérkőzéseken is tesztelték a rendszert, igaz, csak próbaüzemben.

A FÉLAUTOMATA VIDEoBÍRÓI RENDSZER AKÁR 3-4 MÁSODPERCEN BELÜL IS MEGÍTÉLHETI A LESHELYZETET, HASONLÓ MÓDSZERREL, MINT AZ ÉVEK ÓTA MŰKÖDŐ ÚGYNEVEZETT GÓLVONAL-TECHNOLÓGIA.

Ezzel az újítással csökkenne a játék nélkül töltött idő, mivel jelenleg átlagosan a 90 perces mérkőzések alatt mindössze 54 minutumig van aktívan játékban a labda.

A félautomata videobíró tulajdonságairól és részletes működéséről itt olvashat bővebben. A 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendhagyó módon november 21-én kezdődik és december 18-án fejeződik be Katarban. Az alábbi videóban pedig mozgókép formában is megismerkedhetnek az új rendszer sajátosságaival.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok