Index Vakbarát Hírportál

Olyan is volt, hogy egy tehén nyerte a Magyar Derbyt...

2022. július 3., vasárnap 07:59

Vasárnap este századszor vágnak neki a 2400 méteres távon a Magyar Derbynek hazánk leggyorsabb hároméves angol telivérjei. A centenáriumi esemény helyszíne a Kincsem Park, favoritja pedig az idei Millenniumi Díjon már remekló Maxim, a JAZY Team büszkesége.

Régi álmunk teljesült, 1921. június 19-én futották az első Magyar Derbyt, nyerője Vatinius. Tenyésztő Luczenbacher Miklós, futtató Pölöskei ménes, idomár Hitch György, lovas Nagy Géza. Flegma természete miatt istállója tehénnek nevezte. Az Osztrák Derbyben csak azért második, mert istállótársát, Balbinust nyerőnek jelentették, neki veszítenie kellett. Alagon a Magyar Derbyt könnyen két hosszal nyerte. Diadala után egy évvel a pénzük után hiába futó tulajdonosok áron alul eladták Lengyelországba.

Hesp József nagyszerű könyvében, A magyar galoppsport története című pazar kiállítású és tartalmú monográfiában olvashatjuk ezeket a sorokat az első Magyar Derby győzteséről, a Tehénnek csúfolt Vatiniusról. A legendás Robert Hespnek, Kincsem idomárja ükunokájának ez lesz a hetvenötödik Derbyje, és borítékolható, hogy a 81 éves legenda ezúttal is ott lesz a Kincsem park tribünjén. Már hogyne lenne ott, amikor a névadót az ükapja trenírozta!

Száz évvel később, a 99. Derbyn Shy Boy vitte el a pálmát, nyergében Nagy Tamással. És hogy idén ki lesz a győztes? Maximot tartják a favoritnak, a JAZY Team (tulajdonos: Bársony Erzsébet) telivérje június 4-én magabiztosan nyerte az Alagi Díjat, nyergében Bauyrzhan Murzabayevvel, az idomár pedig az a Stanislav Georgiev, aki zsokéként is remekül teljesít. A JAZY Teamnél komoly változások történtek, már nem Bakos Gábor a tréner, hanem Stanislay Georgiev, akitől azt reméli a tulajdonosnő, hogy győzelemre vezeti Maximot, az idei Millenniumi Díj győztesét, azt a lovat, amely istállótársa a tavaly az Index által bemutatott Sambónak. (Mellesleg ugyanazon a napon, amelyen Maxim megnyerte a Millenniumi Díjat, Sambo az Alagi Díj nyertese lett, de ő – lévén négyéves – nem indul a Derbyn, amelyen csak hároméves mének és kancák vehetnek részt, a táv 2400 méter, azaz durván másfél angol mérföld.)

Az első Derbyt egyébként még a magyar lósport bölcsőjében, Alagon futották,  1925-től pedig az akkor felépült Kincsem Parkban rendezték, illetve rendezik napjainkban is. A Kincsem Park 2000-ben kezdődött felújítása alatt egy darabig ismét Alag  volt a házigazda, de a 83. Magyar Derbyt már ismét a hagyományos Albertirsai úti pályán rendezték meg.

Amelynek eredetileg Újlóversenytér volt a neve, és regényes körülmények között épült. 1922-ben gróf Csekonics Gyula lett a Lovaregylet elnöke, és legfőbb feladatának tekintve azonnal hozzálátott az első világháború alatt félbehagyott új budapesti lóversenytéri munkálatok folytatásához. Megalakult a Lóversenypálya Építő Rt., és kiszámították, hogy 385 000 dollárba kerül az építkezés. 1923. december 15-én gróf Csekonics Gyula bejelentette, hogy a kölcsönt folyósították, az építkezések tavasszal megkezdődnek. Csakhogy tavaszra kiderült, a pénz nem elég, további 115 000 dollár felvétele szükséges.

Majd 1925-ben újabb hitelt, 10 millió koronát vettek fel, majd mindent egy lapra feltéve elzálogosították a Lovaregylet vagyonát.

A kockáztatás bejött, a vállalkozás minden évben nyereséget hozott, és 13 hónap alatt megépült Wellisch Aladár tervei alapján a ma is álló és látható impozáns tribün.

És 1925. május 10-én megnyílt az Újlóversenytér, a mai Kincsem Park. 

Ahol vasárnap 19 óra tíz perckor Kovács Botond starter elindítja a századik, centenáriumi Magyar Derbyt, tizenhat hároméves angol telivér részvételével.

Amelyet szombaton megelőzött a 108. Magyar Ügető Derby. A győzelmet Csak a szél szerezte meg a 2500 méteres versenyben Chip Chip Chip előtt. 

A vasárnapi program 12 óra 45 perckor kezdődik, összesen tizenegy futam kapott benne helyet. A futamok között színvonalas és látványos produkciókat ígérnek a szervezők, közvetlenül a Derby előtt Tóth Gabi, a rendezvény háziasszonya énekel. A Derby összdíjazása 30 millió forint, ami rekordnagyságú summa. 

Íme a 100. Magyar Derby látványos imázsfilmje:

 

(Borítókép: A 96. Magyar Derby mezőnye a budapesti Kincsem Parkban megrendezett Derby Fesztiválon 2018. július 1-jén. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok