Index Vakbarát Hírportál

Előbb-utóbb őrt kell állítani a 16 éves magyar tehetség mellé

2022. július 14., csütörtök 15:48

Budafoki csúcsminőség, de nem Törleyből. Előbb-utóbb őrt állíthat a Budafoka SE a 16 esztendős Molnár Dóra mellé, ha nem akarja edzője, Horváth Tamás, hogy elcsábítsák a kiugróan tehetséges delfinlányt.

Számítani lehetetett arra, hogy a budapesti világbajnokságon újoncként bemutatott szívmelengető teljesítménye (7. hely 200 háton, egy 5. és egy 8. hely váltóban) után alig néhány nappal a bukaresti junior-Európa-bajnokságon, tehát a saját korosztályában még inkább az elemében lesz Molnár Dóra, de hogy a Budafoka SE 16 esztendős úszója ott a magyar válogatott legjobbja lesz, az Horváth Tamást, az edzőjét is meglepte. Molnár csúcsminőségű hát- és gyorsúszást adott elő, háton a rajt és a fordulók utáni „delfinezéséről” pedig oktatófilmet lehetett volna készíteni. Ami ennél is fontosabb: ő nyert a 100 és a 200 háton, lett második a ragyogó Pádár Nikolett mögött 100 gyorson, az értékes ráadást pedig három további, váltókban összehozott érem, két arany és egy ezüst jelentette számára.

Felejthetetlenül szép napok

Ezek voltak azok a felejthetetlenül szép napok, amelyekért egy edzőnek érdemes évekig leszegett fejjel dolgoznia, amelyek kárpótolják minden rosszért, az átélt csalódásokért. Dórit három éve vettem át a nevelőedzőitől, Lukács Zsuzsától és a lányától, Évától, munkájára és szorgalmára addig, és az óta sem lehetett panasz. Egyszer sem fékezett le, vagy kért könnyítést, mondhatom, tükörsima utat járt be, ezért aztán élvezet volt vele dolgozni. Korosztályában hazai vizeken a mezőny fölé nőtt, és azzal, hogy idén a világbajnokságon döntőt úszhatott, szintet lépett, nem is akármekkorát. Még egy évig a juniorok között szerepelhet, így megismételheti, vagy túl is szárnyalhatja a bukaresti eredményeit, ám ennek terhe és hátulütője is van. Nincs nyara, feltöltődést szolgáló pihenője, minden az edzésekről, a formába hozásról és az egymást követő világversenyeiről szól, ugyanis ez a juniorkori évek velejárója. A budapesti vizes világbajnokság és a fiatalok bukaresti Európa-bajnoksága már mögötte van, közeleg viszont a LEN augusztus 11-én startoló felnőtt-Európa-bajnoksága Rómában, amelyet nem sokkal később a junior-vb követ Peruban. Egy ilyen hosszú menetelés idegileg és fizikailag is embert próbáló kihívás, ezért szerencse, hogy Dóri állóképessége is kiváló. Ezt a bukaresti Európa-bajnokságon azzal is bizonyította, hogy az egyéni és a váltószámaiban 17 rajt feladata nehezedett a vállára, és még így is maradt a végére szuflája” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Horváth Tamás, Molnár Dóra edzője, a Budafoka SE itthon TOP10-es műhelyének vezetője.

Molnár Dóra, a XXII. kerületnek még csak a sportpályafutása elején járó büszkesége valóban igazi budafoki csúcsminőséget képvisel, amilyen a borászatáról és a pincéiről is híres településen palackozott Törley pezsgő. Sokoldalúságára, energikus úszására, még inkább az elképesztően hatékony delfinezésére már a szakma is felfigyelt, ami egy ritka hozzáadott értéknek számít. Veszély ugyan egyelőre nem fenyeget, de a közelmúlt eseményei arra figyelmeztetik a Sopronból a fővárosba került szakembert, hogy azok a válogatott versenyzők, akik a Budafoka SE színeit képviselik, egyszer csak kelendővé válhatnak az átigazolási piacon.

Márton és Zombori is az ő „fia” volt

„Azt szokták mondani, hogy nincs olyan magyar edző, aki ne járta ki a Széchy-iskolát, vagy ne tanult volna Széles Sándortól, ami rám csak annyiban vonatkozik, hogy Sopronban László Frigyes volt az edzőm, aki valóban Széchy Tamás egyik tanítványa volt. Amikor 21 éves koromban úgy gondoltam, hogy úszóként jobb már nem leszek, egy ideig még vízilabdáztam, aztán az edzői diploma megszerzése után ráléptem arra a rögös útra, amelyről azóta sem tértem le. Autodidakta edzőnek gondolom magamat, aki a hagyományok tisztelője, de nyitott minden olyan újra, amit a munkájába be tud építeni. Tanítványaim közül Márton Ricsi oszlopos tagja volt a 2017-es junior-világbajnokságon annak a váltónak, amely korosztályos világcsúcsot javítva lett aranyérmes, és amelynek tagjai Márton mellett Milák Kristóf, Holló Balázs és Németh Nándor, nemrégiben a budapesti világbajnokságon is megcsillantották a kivételes tudásukat. Én készítettem fel Zombori Gábort is, aki a 2019-es budapesti junior-világbajnokságon a 400 méteres gyorson érdemelte ki az első helyet. Ez a dicső múlt, a nem éppen lélekemelő jelen viszont az, hogy Márton ma már a BHSE, Zombori pedig az UTE versenyzője, felkészülésüket pedig Virth Balázs irányítja, ugyanúgy, mint a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristófét. Ha ez van megírva és ez az élet rendje, akkor nehéz szívvel csak beletörődni lehet az ilyesfajta veszteségekbe, amelyeknek nemcsak szakmai, hanem érzelmi oldala is van. Másképpen fogalmaznék, hogy ha az útjaink jóval később váltak volna el, amikor a versenyzőim már a pályafutásuk vége felé járnak, mert voltak előre vivő elképzeléseim velük. Valójában csak annak lehet örülni, hogy a szövetség az átalakított átigazolási szabályával lefékezte a sokasodó klub- és edzőváltások folyamatát, de a versenyzőket sok vesződéssel az élvonalba felhozó edzőket a jövőben is érhetik még csalódások” – mondta befejezésül Horváth Tamás, akinek éppen az elmondottak miatt egyszer talán őrt kell állítania az újhullámos magyar úszókiválóságok közé tartozó Molnár Dóra mellé, mert vele másoknak is lehetnek tervei.

(Borítókép: Molnár Dóra. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok