Index Vakbarát Hírportál

Éjjelre is jutott dráma, felborult hajó legénységét kellett menteni a Kékszalagon

2022. július 15., péntek 10:02

Felborult és részben a víz alá került a hajnali órákban az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj egyik részt vevő vitorlása, a Szamuráj Jack – számolt be az esemény hivatalos honlapja. A hajóról telefonon kértek segítséget fél kettő magasságában, személyi sérülés nem történt. Már több mint 200 egység célba ért Balatonfüreden.

A Szamuráj Jack a tihanyi kikötőnél került bajba, a vízimentők gyorsan segítséget tudtak nyújtani a vitorlásoknak. A VMSZ hivatalos Facebook-oldala pedig videót is közölt arról, ahogy az oldalára borult hajót kiemelik. 

Amint arról beszámoltunk, a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty óriási előnnyel nyerte Európa legnagyobb tókerülő versenyét, az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat, és 2014 után újabb rekordidővel tért vissza a dobogó legfelső fokára. A címvédő, a verseny előtt néhány nappal árbóctörést szenvedett RSM2 lecsúszott az érmes helyekről is.

A Fifty-Fifty új rekordja, több mint 20 másodpercet faragva a korábbiból, 7 óra 13 perc 21 másodperc.

A második helyet a Team Kaáli, a harmadikat a nagyot hajrázó Prospex-Delta szerezte meg. 

A szerdai versenynap sem ment végig balszerencse nélkül: a rajt után alig egy órával az egyik hajó elsüllyedéséről érkező hírek borzolták a kedélyeket a füredi kikötőben. Nem sokkal később a versenyirányítás közleményéből derült ki, hogy az információ igaz: a Facebookra is kikerült figyelmeztetés alatti kommentekből pedig a hajó nevét is megtudhattuk, az Anibel járt pórul. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés akkor sem történt, mindenki időben el tudta hagyni a vitorlást.

24 óra alatt már több mint 200 egység teljesítette a légvonalban mért 155 kilométeres Balaton-kerülő távot – jegyzi meg a Kékszalag eseménykövető weboldala. A viadalon összesen 516 vitorlás, fedélzetükön több mint 2500 versenyző indult.

A legjobb 12-ben csak többtestű hajók, katamaránok végeztek. A legjobb klasszikus felépítésű vitorlás a 13. helyen befutott Raffica lett. A Király Zsolt kormányozta hajó legénysége 11 óra 21 perc és 16 másodperc alatt ért vissza Balatonfüredre. 

A hivatalos eredményközlő felület szerint péntek délelőtt 10 óráig 14 hajó kényszerült ilyen-olyan okokból feladni a versenyt. 

Az 1934 óta kisebb-nagyobb szünetekkel rendszeresen megrendezett Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye. 

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok