Index Vakbarát Hírportál

Kilenc év börtönt kapott a kábítószer-birtoklással vádolt olimpiai bajnok kosárlabdázó Oroszországban

2022. augusztus 4., csütörtök 15:01

Börtönbüntetést kért Brittney Grinerre az orosz ügyészség. A kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót még februárban vették őrizetbe kábítószer-birtoklás gyanújával. Az ügyészség egymillió rubeles bírság kiszabását is kezdeményezi.

Kilenc és fél éves börtönbüntetést kért Brittney Grinerre az orosz ügyészség. A kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót még februárban vették őrizetbe kábítószer-birtoklás gyanújával az orosz fővárosban – számolt be az MTI.

Nyikolaj Vlaszenko ügyész közlése szerint a maximálisan kiszabható büntetést kéri a játékosra a bíróságtól. Korábban annyit lehetett tudni, hogy akár tíz év szabadságvesztést is kaphat. Az ügyészség mindemellett egymillió rubeles (hat és fél millió forintos) bírság kiszabását is kezdeményezi. 

A négyszeres Euroliga-győztes Brittney Griner – aki 2014 óta a Jekatyerinburg játékosa – a Moszkvától nem messze lévő Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere még július elején kezdődött.

A 31 éves, centerpozícióban játszó kosárlabdázót hat hónapja a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisztartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség mostani állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől.

Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centiméter magas sportoló ellen.

Az MTI később arról számolt be, hogy Brittney Griner ügyében ítéletet hoztak, amely alapján végül kilencéves börtönbüntetést kapott. A kosárlabdázó utolsó szó jogán bocsánatot kért cselekedetéért, és kérte, hogy Nyikolaj Vlasszenko ügyész ne kérjen rá kilenc és fél éves szabadságvesztést.

Soha nem akartam bántani senkit. Soha nem sodortam veszélybe az orosz embereket. Soha nem akartam megszegni a törvényeket. Hibát követtem el. 

Tudom, hogy mindenki folyton a politikáról beszél, de remélem, ez távol van ettől a tárgyalóteremtől. Még egyszer szeretném elmondani, hogy nem volt szándékomban megszegni az orosz törvényeket. Nem terveztem bűncselekményt elkövetni

– fogalmazott Brittney Griner.

Az ítélethirdetés után Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatot adott ki amelyben felszólította Oroszországot, hogy engedje el Grinert. Az észak-amerikai profi nőiliga, a WNBA „igazságtalannak és sajnálatosnak” nevezte az orosz bíróság döntését.

(Borítókép:  Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó perének tárgyalásán a Moszkva szomszédságában fekvő Himkiben 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI / EPA / Pool / REUTERS / Jevgenyija Novozsenyina)

Rovatok