Index Vakbarát Hírportál

Fellebbez az Oroszországban kábítószer-birtoklásért börtönre ítélt amerikai kosaras

2022. augusztus 15., hétfő 19:04

Brittney Griner amerikai kosárlabdázó jogászai fellebbezési kérelmet nyújtottak be az orosz bíróság ítélete ellen, amely kábítószer birtoklásáért 9 év börtönbüntetést szabott ki a sportolóra. Az amerikai kormányzat továbbra is fogolycsere keretében érné el a 2014 óta a Jekatyerinburg csapatában légióskodó kosaras szabadon engedését.

Egy Moszkvához közeli bíróság augusztus 4-én kábítószer birtoklásáért kilenc év börtönbüntetésre ítélte a kétszeres olimpiai aranyérmes és kétszeres világbajnok kosárlabdázót. A 31 éves sportolót februárban vették őrizetbe az orosz fővárosban. Az ügyészség még egymillió rubeles (hat és fél millió forintos) bírság kiszabását is kezdeményezte.

A kosárlabdázót hat hónapja a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel 

a táskájában kannabisztartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől.

Az egyszeres WNBA-bajnok, négyszeres Euroliga-győztes Griner a Moszkvától nem messze lévő Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere még július elején kezdődött.

A The New York Times értesülései szerint Griner jogászai úgy látják, 

a fellebbezés elbírálása akár három hónapig is eltarthat,

miközben orosz források arról tájékoztattak, hogy minden jogi utat ki kell meríteni, és csak azután kerülhet szóba a tárgyalás egy lehetséges fogolycseréről.

Ezzel ellentétesen nyilatkozott hétvégén Alekszander Darcsijev, az orosz külügyminisztérium Észak-Amerikáért felelős osztályának vezetője, aki – szintén a The New York Times szerint – azt mondta, hogy „politikai tárgyalások zajlanak az Egyesült Államokkal, amelynek része az Egyesült Államok által fogva tartott oroszok ügye, akiknek az elengedését követeli Oroszország Brittney Griner szabadsága fejében”.

Darcsijev a TASZSZ orosz hírügynökségnek megerősítette: Oroszország az Egyesült Államokban bebörtönzött orosz fegyverkereskedő, Viktor Bout elengedését kéri, és azt is közölte, hogy a fogolycsere alanya lehet Brittney Griner mellett egy másik amerikai, Paul Whelan korábbi katona, akit Oroszországban kémkedésért ítéltek börtönre.

Griner beismerő vallomást tett

Brittney Griner a tárgyalás során beismerte bűnösségét, elnézést kért tettéért, és hangsúlyozta: véletlenül került a bőröndjébe a kannabiszt tartalmazó üveg.

A kilenc évre szóló börtönbüntetés kiszabásánál figyelembe vették a részleges beismerést, a bocsánatkérést, Griner egészségi állapotát, valamint jótékonysági tevékenységét.

Az amerikai külügyminisztérium az ítélethirdetés után jelezte, hogy fenntartja álláspontját, miszerint Brittney Grinert jogtalanul tartóztatták le.

Rovatok