Index Vakbarát Hírportál

Az olasz sajtó a budapesti siker után: a december nagyon kemény lesz

2022. szeptember 27., kedd 09:21

Az olasz sajtó emberfelettinek minősíti Gianluigi Donnarumma teljesítményét a 2–0-s vendéggyőzelemmel végződő Magyarország–Olaszország Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzésen. A PSG kapusát tartják a siker letéteményesének. Az UEFA honlapján most is sikerült címlapra kerülnünk, sajnos ezúttal nem egy világra szóló győzelem okán…

Az olasz média hőse természetesen Gianluigi Donnarumma, akit már csak becenevén emleget a La Gazzetta dello Sport:

Gigio emberfeletti!

A lap 8-as osztályzatot ad a PSG kapusának, akitől azonban mértéktartó nyilatkozatot idéz:

Még mindig nyílt seb a távolmaradás a világbajnokságtól. Minek tulajdonítom a védéseimet? Természet Anyának! Júniusban a németek ellen nagyot hibáztam, most csak kiegyenlítettem a számlát.

A lap Donnarumma mellett Federico Dimarcónak adja a legjobb osztályzatot, 7,5-est, Bryan Cristante, Giovanni Di Lorenzo és Giacomo Raspadori 7-est kap. A leggyengébb, 6-os kalkulus Wilfried Gnontóé. 

A La Stampa főcíme:

Donnarumma a retesz, Bonucci a vezér.

A Sky Italia így ír:

Olaszország a Final Fourral vigasztalódik, Magyarország KO.

A honlap szerint „Olaszország cinikus futballt mutatott be, az első félidőben kihasználta Raspadori révén a magyar védelem óriási hibáját, majd a másodikban Donnarumma hatalmas védéseivel őrizte előnyét, végül Dimarco ráütötte a pecsétet a 2–0-s sikerre”.

A honlap osztályzatai a magyar kezdő tizenegy tagjainak:

Gulácsi 6, Lang 5,5, Orbán 6, Szalai A. 5,5, Fiola 6, Nagy Á. 6, Schäfer 5,5, Kerkez 5,5, Nego 5,5, Szoboszlai 6,5, Szalai Á. 6,5.

Az olaszoktól Donnarumma 7-est kap, és valóságos falnak nevezi a Sky Italia, Dimarcónak pedig egyenesen 7,5-est ad az újságíró.

Az UEFA honlapján ezúttal is a magyarok meccse a címlapfotó, kár, hogy Dimarcóval és Raspadorival, a két olasz gólszerzővel. Később viszont számos fotó mutatja a búcsúzó Szalai Ádámot, akitől hosszú mondatokat idéznek.

Andy Clark, az európai szövetség honlapjának tudósítója így összegzi a történteket a Puskás Arénából:

Megbízható teljesítmény az olasz válogatottól, amellyel megszerezte a három pontot és a helyet a négyes döntőben. Dimarco gólja döntött, no meg Donnarumma sorozatban bemutatott óriási védései a kissé hektikus második félidőben. Donnarumma akadályozta meg a magyarok egyenlítését. A jövő rózsás az újjászervezett olasz válogatottnak, de ugyanez mondható el a magyarokról is, ha tudják tartani ezt a szintet.

A Kicker főcíme:  Donnarumma kétségbeesésbe kergeti Magyarországot.

Majd a szövegben: Magyarország, a meglepetéscsapat éllovasként várta a találkozót, de Budapesten alulmaradt Olaszországgal szemben a csoportelsőségről döntő találkozón. Pedig megvoltak a lehetőségei… A Squadra Azzurra ezzel megváltotta a jegyet a Final Fourra.

A La Repubblica méltatása:

Donnarumma felülmúlhatatlan.

Roberto Mancinitól viszont ezt a mondatot idézi:

Győztünk, de ettől még a december nagyon kemény lesz.

Ezzel arra utal a szövetségi kapitány, hogy otthonról kell nézniük a világbajnokságot…

(Borítókép: Gianluigi Donnarumma bemelegít az UEFA Nemzetek Ligája A-csoport 3. magyar–olasz mérkőzése előtt a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án, Budapesten. Fotó: Claudio Villa/Getty Images)

Rovatok