Index Vakbarát Hírportál

Különleges az atmoszféra, amit a magyar válogatott belélegez

2022. szeptember 27., kedd 06:31

Marco Rossi nem tűnt elkeseredettnek a Nemzetek Ligája zárófordulójában az Olaszországtól elszenvedett 2–0-s vereség után. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem győzte dicsérni a közönséget és a címeres meztől búcsúzó csapatkapitányt, Szalai Ádámot, de az elismerésből kijutott a győztes és az NL négyes döntőjébe ezzel bejutott olasz válogatottnak is.

Marco Rossi egy kissé megvárakoztatta a média magyar és olasz képviselőit, de mindez érthető volt, hiszen a Nemzetek Ligája sorozat befejeztével elbúcsúzott a keret tagjaitól a novemberi két barátságos találkozóig, illetve Szalai Ádámtól végleg, mert mint köztudott, a csapatkapitánynak ez volt az utolsó, a 86. meccse a címeres mezben.

A magyar szurkolók ma este is bizonyították, hogy nagy tisztelet van bennük a sajátjaik és az ellenfél iránt is, és azt is, hogy nagyon civilizáltak – kezdte Marco Rossi a meccs utáni sajtótájékoztatón. – De ez engem már egyáltalán nem lep meg. Sok mindent láttam már a labdarúgásban, hiszen 58 éves elmúltam, de az az atmoszféra, amit a magyar válogatott meccsein belélegzünk, különleges és egyedülálló. Ezért is lett volna olyan szép, ha újabb csodával ajándékozzuk meg a közönségünket és a búcsúzó kapitányunkat, Szalai Ádámot. De  biztos vagyok benne, ezt a meccset, ahogy a szurkolók ünnepelték, így is, hogy nem tudtunk győzni, örökre magával viszi a szívében. Ádi ezt az ünneplést nagyon megérdemelte.

A kapitány értékelte a mérkőzést is, természetesen.

Nagyon vágytunk az újabb csodára, de azt is látni kell, hogy ebben a halálcsoportban csak akkor tudunk eredményt elérni, ha mi tökéletes mérkőzést játszunk, az ellenfél pedig hibázik – hangsúlyozta a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Sajnos, ma nem játszottunk tökéletes meccset, és nem az ellenfél hibázott, hanem mi. Nem volt szerencsénk, pontosabban az olasz kapuban Gianluigi Donnarumma, a világ egyik legjobb kapusa áll, aki nem véletlenül véd a PSG-ben. Ma kivédte a szemünket. 

Az Index megkérdezte a kapitányt, vajon ő is tizenegyesnek látta-e azt az esetet a 80. percben, amikor egy olasz védő fellökte a tizenhatoson belül Ádám Martint.

Onnan, ahol én ültem, illetve álltam a kispad mellett, tizenegyesnek tűnt. A helyzetnek olyan volt a dinamikája, hogy Martint csak szabálytalanság árán lehetett szerelni. 

Rossi kitért az első gólt megelőző hatalmas védelmi hibára is. 

Hogy miben lehet és kell javulnunk? A játék olvasásában. Az első gól előtt nem röviden kellett volna megjátszani a labdát, hátul tologatni, hanem hosszú labdával Szalai Ádámot megjátszani, hogy ő passzolja le valamelyik felzárkózó támadónak. Az első félidőben rossz volt a játékértelmezésünk. De az is igaz, hogy nehéz volt kommunikálni a játékosokkal több mint hatvanezer ember hangzavarában. Mi együtt vagyunk mindig, akkor is, ha jól játszunk, de akkor is, ha nem. Sohasem pécézek ki egyetlen hibázót. Mindig egyetlen felelős van, és ez az edző. Büszke vagyok a srácokra, mert ez a nagyszerű olasz válogatott gyakran került nehéz helyzetbe ellenünk. Gratulálni kell a srácoknak a Nemzetek Ligájában nyújtott teljesítményükhöz.

Rossitól megkérdezték, lesz-e Dzsudzsák-búcsúmeccs.

Lesz – mondta a kapitány. – Méghozzá november 20-án, a görögök elleni hazai felkészülési mérkőzésen. Ő is megérdemli, és már korábban jeleztem, hogy meg is kapja. Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan megható lesz, mint ma Szalai búcsúja volt. Ádámra kígyót, békát kiabáltak abban a négy évben, amikor én voltam és vagyok a kapitány, és megtehettem volna, hogy kihagyom, de én mindig kitartottam mellette. És ő ezt meghálálta. 

Végül Rossi megerősítette, hogy remekül érzi magát hazánkban, és szeretné kiölteni a 2025-ig tartó szerződését a válogatottnál. „Hacsak ki nem rúgnak!” – mondta mosolyogva, jelezve, hogy egy edző sorsát akár egyetlen mérkőzés is megváltoztathatja. 

Roberto Mancini: A magyar közönség egészen rendkívüli volt

Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya – Marco Rossi egykori játékostársa a Sampdoriában – fiai dicséretével kezdte értékelését.

Természetesen elégedett és boldog vagyok, mert nagyon nehéz meccseken tudtunk nyerni. Ügyesek voltak a fiúk, elégedett vagyok, még ha meg is szenvedtünk az utolsó percig. Nem tetszett, hogy sokáig 0–0 volt az eredmény, az első gólunkig szenvedtünk, mint ahogy a meccs utolsó húsz percében is, amikor beszorultunk. De kibírtuk. Donnarumma nagyon jó teljesítményt nyújtott, és örülök, hogy sikerült bejutnunk a négy közé. Az volt a vágyam, hogy megnyerjük az utolsó két meccset, és ez megvalósult.

Megkérdezték Mancinitól, volt-e már olyan élménye, hogy az ellenfél szurkolói megtapsolták az olasz himnuszt.

Mondhatom, a magyar közönség egészen rendkívüli volt. Köszönjük a tapsot! Nagyon jól játszott a magyar válogatott, Marco Rossi remek munkát végez, erre már az elmúlt három évben többször is felfigyeltem. Nem véletlen, hogy az angol és a német válogatottat is nehéz helyzetbe tudta hozni.

Kérdésünkre, hogy mit szól Ádám Martin fellökéséhez a 11-es pontnál, kitérő választ adott.

Nem láttam a jelenetet, pontosabban az ismétlést, ezért nem is tudok erről nyilatkozni.

NEMZETEK LIGÁJA
A LIGA, 3. CSOPORT
6. FORDULÓ (hétfő)
Magyarország–Olaszország 0–2 (Raspadori 27., Dimarco 52.)
Anglia–Németország 3–3 (L. Shaw 72., Mount 75., Kane 83., ill. Gündogan 52. – 11-esből, Havertz  67., 87.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország 11 pont
2. Magyarország 10
3. Németország 7
4. Anglia 3

(Borítókép: A magyar válogatott megköszönte a szurkolóknak a biztatást az Olaszország elleni mérkőzés után. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Rovatok