Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt egy iráni falmászónő, miután hidzsáb nélkül versenyzett Szöulban

2022. október 18., kedd 13:59

Elnaz Rekabi hidzsáb nélkül mászott falat egy szöuli versenyen, barátai vasárnap óta nem érik el, miközben a nagykövetség szerint a csapattal hazautazott.

Eltűnt Elnaz Rekabi, az az iráni falmászónő, aki az Ázsiai Bajnokságon Dél-Koreában hidzsáb, azaz a nőknek kötelező fejkendő nélkül versenyzett Szöulban – írja a BBC a Persianre hivatkozva. A BBC jól értesült forrásai szerint Rekabi útlevelét és telefonját azelőtt elvették, hogy repülőre szállt volna Teherán felé. 

Az Iran Wire nevű rendszerellenes hírportál úgy tudja, a sportolót még Szöulban az iráni nagykövetségre vitték, hogy ellenőrzés alatt repülhessen haza. Az Iran Wire forrásai szerint Rekabit kedden, egy nappal a hivatalos hazautazás előtt vinnék haza Teheránba, hogy elkerüljék az esetleges tiltakozásokat az Imám Homeini reptéren.

Kedd reggel Irán szöuli nagykövetsége az alábbi közleményt tweetelte:

Elnaz Rekabi október 18-án reggel felszállt Szöulból, hogy hazatérjen a csapat többi tagjával Iránba. Az Iráni Iszlám Köztársaság dél-koreai nagykövetsége határozottan visszautasít minden hamis hírt és félretájékoztatást Elnaz Rekabival kapcsolatban

– írja a nagykövetség. 

Rekabi az első iráni nő, aki érmet nyert falmászásban. A szöuli versenyen a negyedik helyet szerezte meg. 

Kedd kora délután Instagramon egy közleményben jelentkezett Rekabi, ám ennek körülményei még nem tisztázottak, korántsem biztos, hogy szabad akaratából vagy egyáltalán ő publikálta a szöveget. Instagramon elnézést kér azért, hogy néhányaknak aggodalomra adott okot, amit csinált. „A verseny időzítése és a hirtelen kezdés miatt nem tudtam felvenni a hidzsábom” – írja a közleményben. A szöveg szerint jelenleg úton van Iránba a csapattal, az előzetesen egyeztetett menetrend szerint. 

Korábban egy iráni sportolónőről, Szadaf Hademről tudni, hogy fejkendő nélkül versenyzett. Az ökölvívó 2019-ben kérvényezte, hogy Franciaországban maradhasson, mert hazájában elfogatóparancs volt érvényben ellene, mert rövidnadrágban, hidzsáb nélkül szállt ringbe. 

Iránban szeptemberben halálos áldozatokat követelő tüntetéssorozat kezdődött Mahsza Amini halála miatt. A 22 éves nőt szeptember közepén a rendőrök őrizetbe vették, mert nem viselte a nők számára kötelezően előírt hidzsábot. Szemtanúk elmondása alapján a fiatal nőt a rendőrök megverték, ezután kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. 

(Borítókép: Elnaz Rekabi az ázsiai bajnokság női boulderdöntőjén versenyez Szöulban, Dél-Koreában 2022. október 18-án. Fotó: Rhea Kang / International Federation Of Sport Climbing / AFP)

Rovatok