Index Vakbarát Hírportál

Mémeső zúdul a történelmi mélypontra süllyedt, nyakig eladósodott Barcára

2022. október 27., csütörtök 15:34 | aznap frissítve

Kíméletlen mémeső zúdul a Bajnokok Ligája további küzdelmeiből kieső Barcelonára. A katalán sajtó is beletörli a lábát a Xavi által irányított futballcsapatba, élen a Mundo Deportivóval. Eközben nyilvánvaló, hogy az amúgy is pénzügyi válságban lévő klubot anyagilag is érzékenyen sújtja a kiesés.

A csütörtök este kilátástalan játékkal elszenvedett 3–0-s vereség a Bayern Münchentől a Camp Nou 84 018 fizető nézője előtt mémlavinát indított el a nagyvilágban, a spanyol médiában pedig kíméletlen címlapok és vélemények sorozatát.

Vegyük például a barcelonai sportnapilap, a Barca-pártinak, sőt a klub házi újságjának tartott Mundo Deportivo borítóját:

A másik barcelonai sportújság, a Sport sem sokkal kíméletesebb. A borítója ezt harsogja: „Beteljesedett a kudarc”.

A Bayern München az utóbbi tíz évben egészen könyörtelen módon szembesítette a valósággal a gránátvörös-kékeket, és nemcsak mostanában, hanem már a Messi-érában is.

Lássuk a tényeket, a Bayern szemszögéből nézve a Bajnokok Ligája-összecsapások eredményeit:

Összesítve: nyolc győzelem, nulla döntetlen, egy vereség, 29–7-es gólkülönbség.

Ha csak az utóbbi három évet nézzük, még lesújtóbb a kép: öt Bayern-győzelem, nulla vereség, 19–2-es gólkülönbséggel. 

Mint jeleztük, megindult a mémáradat. A hazai vetélytárs Real Madrid szurkolói kárörvendve fogadták a katalánok egymást követő második kiesését a Bajnokok Ligájából.

Ráadásul a BL-búcsúnak súlyos anyagi konzekvenciái is vannak. A kieséssel és azzal, hogy csak az Európa-ligában folytathatja a csapat, kapásból negyvenmillió eurót (16,4 milliárd forintot) bukott a klub. Mintegy húszmilliót konkrétan azzal, hogy nem jutott el a negyeddöntőig, amit pedig – elképesztő módon – úgy terveztek be a klub költségvetésébe, mintha már zsebben lenne. Nemhogy nem volt zsebben, hanem még a csoportból sem tudott továbbmenni a csapat, csak az Európa-ligába.

További húszmillió a veszteség az elmaradt haszon a merchandisingdeficit formájában.

A klub amúgy is a családi ezüstöt éli már föl annak érdekében, hogy valamit tudjon kezdeni az 1,2 milliárd euróra (jelen kurzus szerint 494 milliárd forintra) rúgó hiánnyal/adóssággal. 

Nyáron 267 millió euró értékben eladták a Sixth Street Partnersnek a televíziós jogok értékesítéséből származó bevétel tíz százalékát, majd további 15 százalékot 315 millió euró értékben. Ebből a forrásból fedezték Raphinha (59 millió) és Lewandowski (ötvenmillió) megvásárlását. 

Ezenfelül áruba bocsátották a Barca Studios ötven százalékát további százmillió euróért, míg a legnagyobb üzlet a Camp Nou névhasználati jogának értékesítése volt 310 millió euróért a Spotifynak.

Jules Koundéért hatvanmillió eurót fizettek a Sevillának, Pablo Torréért 25 milliót a Racing Santandernek, míg Andreas Christensen ingyen érkezett a Chelsea-től. 

Egyszóval: a Barca úgy költekezett, mint egy gazdag klub, miközben kilóg a feneke a gatyából. 

Ezért számít annyira érzékeny csapásnak a kiesés a Bajnokok Ligájából egymás után másodszor. Az elvesztett pénzből legfeljebb 14,6 millió eurót tudna visszaszerezni a csapat, de csak abban az esetben, ha megnyerné az Európa-ligát. Ezzel a játékoskerettel az sem magától értetődő…

(Borítókép: Robert Lewandowski 2022. október 26-án. Fotó: Josep LAGO / AFP)

Rovatok