Index Vakbarát Hírportál

Hajmeresztő verzió: Karpov ellenzéki volt, ezért üthették le

2022. november 2., szerda 17:40

Anatolij Karpovot még mindig a moszkvai Szklifoszovszkij idegsebészeti klinikán ápolják. Ez szinte biztos, de ezen kívül semmi. Eddig találgatásokat lehetett olvasni egy otthoni balesetről, arról, hogy támadás áldozata lett (fejbe vágták), illetve a legtöbb forrás szerint erősen ittas volt. Most viszont több honlap is hihetetlennek tűnő verzióval állt elő: a Putyin-párti képviselő Karpov az utóbbi idővel békepártivá alakult, többször is megnyilvánult ebben az értelemben, emiatt érhette az orvtámadás.

Anatolij Karpov nemzetközi nagymestert, aki 1975 és 1985 között birtokolta a világbajnoki címet, múlt szombaton szállították súlyos koponyasérülésekkel a moszkvai Szklifoszovszkij idegsebészeti klinikára, ahol mesterséges kómában tartják

Állítólag.

Ugyanis még ez sem biztos. A felesége állítja, hogy mindez kacsa, Anatolij Jevgenyevics otthon van, és jól érzi magát. Az Orosz Sakkszövetség és a TASZSZ, valamint a RIA Novosztyi hírügynökség ezzel szemben váltig állítja, hogy Karpovot továbbra is kórházban ápolják, csak az nem biztos, hogy mi ennek az oka. Az Izvesztyija úgy értesült, hogy a veterán sakkozó véralkoholszintje 2,76 ezrelék volt, amikor kórházba szállították.

Ami szintén biztos: Karpov az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma képviselője a putyinista kormánypárt, az Egységes Oroszország színeiben. Az is tény, hogy amikor április 22-én 44 orosz sakkozó levelet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, felszólítva a politikust az ukrajnai orosz invázió azonnali befejezésére, Karpov nem csatlakozott az aláírókhoz. Az is tény, hogy Karpov az Állami Dumában megszavazta azt a törvényt, amellyel elismerték a szakadár ukrán tartományok, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. (Amit senki más nem ismert el az oroszokon, az abházokon, a szíreken és az észak-koreaiakon kívül kívül.) 

Ez volt akkor. Időközben azonban Karpov nagyon furcsa nyilatkozatokat tett. (Mármint Putyinék szemszögéből nézve.) Például olyasmit mondott, hogy „véget kell vetni a háborúnak, nem szabad hagyni, hogy továbbra is ártatlan, békés emberek haljanak meg”. Továbbá egy kazah tévéállomásnak ezt mondta: „Azt szeretném, ha minél előbb befejeződne a háború, nem halhatnak meg békés emberek.” Majd így folytatta: „A nap végén mégiscsak egyszerű, hétköznapi emberek és civilek az áldozatok. Ők azok, akik harcolnak, akik vásárra viszik a bőrüket, miközben a döntéseket a politikusok és a tábornokok hozzák. És nem is csak a katonákról és a tisztekről beszélek. Nem. Sohasem tudtam volna elképzelni, hogy oroszok és ukránok egymás ellen menjenek háborúba. Sok barátom van Ukrajnában.”

Karpov érzelmes békepárti nyilatkozata április végén jelent meg a kazah Forbes magazinban, bizonyos Armanzsan Bajtaszov tollából – írja a Daily Mail. 

Az az érdekes, hogy a baleset (?) utáni első reakciók között volt egy olyan is, amely Andrej Kovaljov orosz üzletembertől, Karpov képviselőjétől származott. E szerint a sakkozót az Állami Duma közelében leütötték, összeverték, és úgy szállították kórházba, hogy a teste tele volt ütésektől származó sérülésekkel.

Ha ez igaz – persze független forrásból eddig még senki sem erősítette meg ezt a verziót –, akkor az eset beleillik az ellenzéki, illetve az ukrajnai „különleges katonai műveletet” ellenző közszereplők elleni feltételezett támadások, merényletek hosszú sorába. Az utóbbi hónapokban a következő politikusok, üzletemberek, egyéb hírességek szenvedtek el támadást vagy vesztették életüket furcsa körülmények között:

(Borítókép: Anatolij Karpov 2012. május 17-én. Fotó: Mathias Kniepeiss / Getty Images)

Rovatok