Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyit költött a kormány sportra tavaly

2022. november 28., hétfő 11:47

Összeszámolták, hogy különböző csatornákon keresztül a kormány mekkora összeget juttatott a sportba 2021-ben. 420 milliárd forint jött ki.

Egy összesítés szerint közvetlenül a költségvetésből tavaly 272,6 milliárd forintot fordított különböző sporttámogatásokra és -beruházásokra a kormány. A költés 55 százaléka (149,3 milliárd forint) működéssel összefüggő célokat szolgált, 45 százalék pedig (123,3 milliárd forint) felhalmozási kiadásként jelent meg.

A Menedzsment Fórum összegyűjtötte a legnagyobb 2021-es sportköltéseket is, köztük szerepel 75,9 milliárd forint az „új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítésére és megvalósítására”, 37,6 milliárd forint a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására, 31,9 milliárd a Nemzeti Sportközpontokra. 28,4 milliárd forint forrás jutott a sportlétesítmény-fejlesztésekre, 17,5 milliárd a kiemelt nemzetközisportesemény-stratégiára, valamint 15,6 milliárd az autó-motor sportra.

Jelentős források jutnak sportlétesítmények tervezésére, előkészítésére, megvalósítására, de a lap hangsúlyozta, hogy már eldöntött vagy épp elkezdett beruházásokról van szó. Költségvetési forráshoz jutott például a kézilabda-munkacsarnokok programja, a nyíregyházi stadion projektje, a kisvárdai multifunkcionális csarnok, a tatabányai multifunkcionális sportcsarnok, a karcagi sporttelep és sportcsarnok, valamint a Kovács Katalin Kajak-Kenu Sportakadémia.

A tömegsportot is támogatják

Sportparkberuházásokra 2,3 milliárd forintot, a sport népszerűsítésével, a diák-szabadidősporttal kapcsolatos feladatok támogatására 5,5 milliárdot költöttek. A karcagi sporttelep fejlesztésére 76,2 millió forintot szántak, tanuszoda-fejlesztésre 9,2 milliárdot, tornaterem fejlesztésére 7 milliárd forintot, az óvodai, iskolai és utánpótlás-sportinfrastruktúra fejlesztésére 1,3 milliárdot. A Magyar Falu Program óvodai sport alprogramjára, az Irány pályára mintegy 1,1 milliárdot fordítottak.

A cikkben kitértek arra is, hogy 2021-ben 147,4 milliárd forintnyi bevétel hiányzott a költségvetésből tao jogcímén, ebből 139 milliárdnyi a cégek által felajánlott társasági adó, 8,4 milliárdnyi pedig a bankok által a pénzügyi szervezetek különadójából fordított összeg.

Rovatok