Index Vakbarát Hírportál

Kapás maga a csoda, a hajrája szívszaggató

2022. június 21., kedd 11:28

Kedd délelőtt nagyüzem volt a Duna Arénában, a 19. FINA Világbajnokságon; mindegyik egyéni szám előfutamaiban voltak magyar úszók, és nem is hiába. Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Kós Hubert, Török Dominik, Kapás Boglárka és Hosszú Katinka egyaránt továbbjutott az esti elődöntőbe. Kapás rácáfolt az előzetes pesszimista várakozásokra, és régi önmagát idézte.

Az 50 méteres női hátúszás egyik előfutamában úszott válogatottunk egyik legfiatalabb versenyzője, a 16 éves Komoróczy Lora, aki derekasan tempózott, de egy hellyel lemaradt az elődöntőről, csak 17. lett. Amikor jött kifelé a vegyes zónán keresztül, szokás szerint megállították a magyar tudósítók, és nekiszegezték – szegeztük – a kérdést, milyen érzés egyetlen hellyel, két századmásodperccel lemaradni az elődöntőről?

Az alacsony termetű kislány szeme elkerekedett, egy szót sem tudott kinyögni, majd megfordult, a homlokát a falnak szorította, és amikor visszafordult, Takács Imre tanítványának párás volt a tekintete.

Ezt nem is tudtam. Két század hiányzott? Ez szörnyű…

Komoróczy 28,49-et teljesített, ezzel lett tizenhetedik, a lengyel Paulina Peda 28,47-tel már elődöntős…

A 100 méteres férfi gyorsúszásban Németh Nándor az ötös pályára terült az utolsó előtti előfutamban, éppen az új kölyökzseni, a 200 gyorson hétfőn világbajnok román David Popovici mellé. A 17 éves bukaresti torpedó úgy húzott el a második ötvenen, ahogy Milák Kristóf szokott pillangón, 47,60-as idővel messze a legjobb eredményt érte el az előfutamokban, Németh ötödik lett 48,33-mal. Az utolsó futamban Caeleb Dressel volt a sztár, meg is nyerte, de csak 47,95-öt ment, Szabó Szebasztián 48,47-tel ötödik. Összesítésben Németh a kilencedik, Szabó a tizenharmadik. 

Nem vagyok egy tipikus délelőtti úszó, remélem, este jobb leszek, szeretnék bekerülni a döntőbe. Hogy milyen volt Popovici mellett úszni? Sokkoló… Szerintem simán megveri a döntőben Dresselt

– jósolta Németh.

Következett a férfiak 200 vegyese, Kós Huberttel és Török Dominikkal. Kósnak most sokkal jobban ment, mint 400-on, a svájci Desplanches mögött második lett 1:58,47-tel, ehhez képest nagy és kellemes meglepetés Török Dominik 1:59,41-es ideje a másik futamban, amivel negyedik lett. Kós a hatodik, Török a tizenharmadik idővel elődöntős.

„Mindent kiadtam magamból, szeretném ugyanezt este is” – mondta Török. 

A végén csattan az ostor, mondhatnánk, és Kapás Boglárka tényleg kivágta a rezet 200 pillangón. Persze ebben a számban ő a világbajnoki címvédő, de annyi balszerencse, betegség, sérülés érte őt az utóbbi másfél évben, hogy senki nem várt tőle nagy dobást. Ehhez képest – bár lassan kezdett – az utolsó ötvenen legszebb napjait idézve jött fel, elcsípte a harmadik helyet a második futamban, és összesítésben a hetedik idővel (2.09,24 perc) lépett tovább. Az utolsó 50 métere az egész mezőnyben messze neki volt a leggyorsabb, 33,42 másodperc alatt teljesítette. 

Szeretnék este 2:08-cal kezdődő időt úszni. Nekem mindig a hajrá volt az erősségem, minden versenyemet úgy építem fel, hogy lassan kezdek, és aztán erősítek

– mondta mosolyogva Kapás. 

Hosszú Katinka két másodperccel úszott lassabban Kapásnál, 2:11,22 volt az ideje, az utolsó ötvene pont egy másodperccel volt gyengébb honfitársáénál. Persze így is benn van az elődöntőben, a tizenharmadik idővel.

Azt hittem, be sem jutok a következő körbe. Azért örülök, hogy úszhatok még egyet

– mondta a háromszoros olimpiai bajnoknő, aki a jelek szerint sok mindent átértékelt. 

Az esti program:

800 m férfigyors – döntő

200 m női gyors – döntő

100 m férfigyors – elődöntő (Németh, Szabó)

50 m női hát – elődöntő

200 m férfipillangó – döntő (Kenderesi, Milák)

50 m férfimell – döntő

200 m női pillangó – elődöntő (Hosszú, Kapás)

200 m férfi vegyes – elődöntő (Kós, Török)

4×100 m mix vegyesváltó

Az Indexen kiemelt figyelemmel követjük a hazai vizes világbajnokságot, mellékletünkben minden fontos információt megtalál az eseményt illetően!

 (Borítókép: Kapás Boglárka. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok