Index Vakbarát Hírportál

Célfotó után ezüstérmes a Balatoni Cápa vezette magyar kvartett a Lupa Beachen

2022. június 26., vasárnap 14:40 | aznap frissítve

Szédületes versennyel kezdődött vasárnap a Lupa-tavon a nyílt vízi úszók viadala a 19. FINA világbajnokságon. A 4×1,5 kilométeres váltó – benne két lánnyal és két fiúval – német győzelmet hozott, míg a második-harmadik helyen szinte egyszerre csapott a célba a magyar és az olasz kvartett hajráembere, Rasovszky Kristóf és Gregorio Paltrinieri. A célfotó Rasónak kedvezett, ezüstérmes a magyar váltó!

Mondja még valaki, hogy nem izgalmas a nyílt vízi úszás! Először is óriási lehetőség nyílik a taktikázásra. A csapatok kilencven százalékát úgy állítják össze a kapitányok, hogy a 4×1,5 kilométeres váltó első két embere a hölgy úszó, a második három kilométert pedig az urak abszolválják.

Ez a bevett gyakorlat, csakhogy vasárnap a németek másképp gondolkodtak.

Az első másfél kilométert még Lea Boy személyében egy 22 éves úszónő teljesítette, ekkor még nem is történt semmi szenzáció, hacsak az nem, hogy négy csapat eltévedt, kihagytak néhány bóját, és bár hatalmas előnnyel érkeztek a váltóponthoz, kizárták őket a versenyből. A spanyolok, a dél-afrikaiak, a görögök és a koreaiak jutottak erre a sorsra. A második etapot azonban a németeknél egy huszárvágásnak köszönhetően egy férfi, Oliver Klemet teljesítette, és mire a második váltáshoz ért a mezőny, Klemetnek 1 perc 1 másodperc, több mint száz méter volt az előnye, a magyarok – konkrétan Olasz Anna – 76 másodperccel leszakadva követték.

Aztán viszont helyreállt a világ rendje. A németeknél egy nő következett, Leonie Beck, aki villámgyorsan leadta az előnyt, és 4,5 kilométernél Betlehem Dávid, a Veszprémi Úszó Klub 18 éves kiválósága már az első helyről indította útnak klub- és honfitársát, Rasovszky Kristófot, a világbajnok, olimpiai ezüstérmes „Balatoni Cápát”! Nem volt azonban könnyű dolga, melyt olyan ellenfelei voltak, mint a nyílt víz két legendája, a német Florian Wellbrock, az 1500 szombati bronzérmese, a francia Marc-Antoine Olivier és az 1500 méter medencés győztese, a szombaton a Duna Arénában megkoronázott Gregorio Paltrinieri.

„Raso” tartotta a csekély előnyt a mezőnytől eltávolodó négyes boly élén, amelyet rajta kívül Paltrinieri, Wellbrock és Olivier alkotott. 

A többiek fél perc hátránnyal követték a nagy kvartettet, nyilvánvaló volt, hogy a hajrában, az utolsó métereken dől el az aranyérem sorsa. Rasovszkyt jobbról Paltrinieri, balról Wellbrock fogta közre a zöldes színű, 27 fokos, helyenként hínármezőkkel tarkított vízben. Aztán nyolcszáz méterrel a cél előtt Raso kibújt az olasz és a német közül, beállt a belső ívre, és abból a pozícióból szándékozott megindítani a hajrát. Az utolsó fordulót nagyszerűen oldotta meg, elkerülte a kézitusát, és az élről veselkedett neki az utolsó 300 méternek! Ahol Paltrinieri állt az élre, de Wellbrock előzött, és győzött, Rasovszky és Paltrinieri egyszerre ért célba, de olyannyira, hogy célfotó lett a dologból. Tavaly Tokióban Raso lett a második egyéniben Paltrinieri előtt jobb benyúlással, talán most is sikerült neki... Nyolc-tíz percig vizsgálgatták a célfotót, aztán megérkezett a hír, amit Rasovszkyék hatalmas üdvrivalgással fogadtak.

A célfotó Rasovszkyt látta másodiknak, a Balatoni Cápa keze előbb érintette a panelt, mint az olasz olimpiai és világbajnoké. Magyarország tehát egy remek ezüstéremmel nyitotta a nyílt vízi versenyeket!

Nyílt víz

4×1500 m-es váltó 1. Németország (Lea Boy, Oliver Klemet, Leonie Beck, Florian Wellbrock) 1:04,40,5 óra, 2. Magyarország (Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) 1:04,43,00, 3. Olaszország (Ginevra Taddeucci, Giulia Gabbrielleschi, Domenico Acerenza, Gregorio Paltrinieri) 1:04,43,00.

Rasovszky: Jó, hogy Dávid az élen indított, nem nekem kellett levadászni az ellenfeleket

Az eredményhirdetés után nyilatkoztak a nap hősei.

Gregorio Paltrinieri, a bronzérmes olasz váltó hajráembere: Nagyon cool volt ez a verseny, tudják, tóban úszni mindig cool, bár most a víz minden volt, csak nem cool, azaz hűvös. Tudtam, hogy szoros verseny lesz, túl jól ismerjük már egymást.

Olasz Anna, az ezüstérmes magyar váltó tagja: Éremért jöttünk, ez biztos, a hazai közönség előtt dobogóra akartunk állni. Az utóbbi versenyeken mindig a dobogón végeztünk, ismerjük egymást az ellenfelekkel, remek verseny volt. 

Rohács Réka: Nagyon izgultam, én is azt mondom, éremért jöttünk, és mentálisan is topon voltunk. Mindenkinek gratulálok, leírhatatlanul boldogok vagyunk.

Leonie Beck, a németek harmadik embere: Kockáztattunk, amikor felcseréltük a megszokott sorrendet, és másodikként egy fiú úszott tőlünk, de bejött!

Rohács Réka a kizárt versenyzőkről: Semmit sem érzékeltem abból, hogy a görögök, a spanyolok, a koreaiak és a dél-afrikaiak eltévedtek, és kizárták őket, mert a taktikai megbeszélésen az edzőnk megmondta, hogy a németeket, az olaszokat és a franciákat kell figyelnünk, és ezek a csapatok nem voltak közöttük. Miután az utolsó bóját megkerültem, ott is voltak iránytévesztések, de mondtam magamban, hogy én már négyszer körbeúsztam ezt a pályát, nem fogok eltévedni. Bíztam magamban, elhatároztam, hogy erre megyek, és ez volt a jó döntés. Ezen a pályán nem könnyű eltévedni. A legjobb, a legtisztább úszószemüvegemet vettem fel, hogy jól lássak!

Betlehem Dávid, aki felhozta elsőnek a magyar váltót: Bevallom, nem izgultam, ugyanis nem gondoltam arra, hogy lesz érem, nem lesz érem, nyerünk vagy nem nyerünk, egyszerűen szerettem volna jól érezni magam és megúszni azt, ami bennem van. Kicsit attól tartottam, hogy a nagy kavarodásban, mivel húsznál bőven több csapat indult, valami történik majd, de szerencsére nem történt. Akkor nagyon örültem, amikor mindenkit utol tudtam érni, és elsőként indítottam Rasót az utolsó másfél kilométerre. Tudtuk előre, hogy a németek variálnak, hát bejött nekik. Bár nem ezen múlt, mert minden a hajrában dőlt el. Bár szerencséjük volt, hogy a lány, aki a harmadik szakaszt úszta, nem ragadt be. Sok verekedés nem volt, de az egyik egyenesben a bójához érve kaptam egy-két pofont, de kibírtam.

Rasovszky Kristóf: Nagyon köszönöm Dávidnak, hogy felhozta a váltónkat az élre, mert így nem nekem kellett levadászni az ellenfeleket, ami sokat kivett volna belőlem. Így értünk el az utolsó pár száz méterig, a kötelek közé, amikor már a hajráképesség dönt. Ami szerencsére nekem sokat javult, legalább tíz másodpercet javultam 1500 méteren, nem véletlenül nyertem meg a hosszabb távokat az országos bajnokságon Debrecenben áprilisban. A hajrában már nem gyorsabbak nálam Gregék (Paltrinieri – a szerk.). Sokat gyakoroltam az utóbbi napokban a benyúlást, mert biztos voltam benne, hogy legalább egy, de lehet, hogy két hely is ezen fog múlni. Hétfőn jön az öt kilométer, ez a váltó egy kicsit olyan volt, mint egy jó erős utolsó napi edzés – persze a fáradtságot azért ki kell pihennem holnap reggelig. Nagyon hasonló versenyeket várok öt és tíz kilométeren, ugyanezekkel az ellenfelekkel. Hogy tudtam-e, hogy mi vagyunk a másodikak? Én reménykedtem benne a benyúlásnál, az olimpián is sikerült benyúlással megvernem Greget.

Persze száz százalékig nem voltam benne biztos, amikor megkérdezték, rávágtam, hogy mi vagyunk a másodikak. nagy megkönnyebbülés volt, hogy igazam lett!

(Borítókép: Rasovszky Kristóf. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok