Index Vakbarát Hírportál

Ledecky és Marchand a vizes vb két legjobbja

2022. június 28., kedd 16:31 | aznap frissítve

Bár Thomas Ceccon és Milák Kristóf is világcsúcsot ért el, ráadásul a magyar pillangókirály két számban is diadalmaskodott, mégis a francia Léon Marchand lett a 109. FINA-világbajnokság legjobb medencés úszója a férfiaknál, míg a nőknél a négy aranyat (három egyénit és egy váltót) bezsebelő, összességében már 19 vb-aranyéremnél tartó amerikai Katie Ledeckyé lett a megtisztelő cím. Milák Kristóf második a férfiaknál.

Objektív pontrendszer alapján nevezték meg a 19. FINA-világbajnokság legjobb medencés úszóit. Az első helyért öt, a másodikért három pont járt, és csak az egyéni számokat vették figyelembe.

Ennek alapján Léon Marchand 13 pontot gyűjtött, mivel megnyerte a 200 és a 400 méteres vegyest, valamint második lett a 200 pillangón Milák Kristóf mögött.

Katie Ledeckynek 15 pontja jött össze a 400, a 800 és az 1500 gyors megnyerésével. Ledeckynek negyedszer jött össze a hosszú távú triplázás, nem beszélve arról, hogy a 800-at ötödször nyerte meg zsinórban, amire még senki nem volt képes. Mármint ugyanazt a számot ötször megnyerni.

Marchand sikerének értékét növeli, hogy mindhárom számban francia rekordot döntött, 400 méter vegyesen pedig 4:04,28 perccel négy tizedre megközelítette Michael Phelps legendás,4:03,84-es világcsúcsát, amit a pekingi olimpián úszott cápadresszben. 

Némi gyógyír nekünk, magyaroknak, hogy Milák Kristóf egyetlen ponttal maradt le Marchand mögött, mivel a 200 pillangón úszott világrekordjáért két pluszpontot kapott. 

(Borítókép: Milák Kristóf 2022. június 24-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok