Index Vakbarát Hírportál

A Sportdöntőbírósághoz fordulnak a dél-koreaiak a kizárások miatt

2022. február 8., kedd 16:31

Nincs egyedül Liu Shaolin Sándor azzal, hogy kizárásával kínai versenytársa nyakába került az aranyérem.

Megdöbbenést váltott ki a sportbírók döntése, miszerint két dél-koreai gyorskorcsolyázót zártak ki ugyancsak 1000 méteren az elődöntőben. Ennek érdekessége az, hogy kizárásukkal kínaiak jutottak a döntőbe,

Liu Shaolin kizárásával pedig ők állhattak a dobogó két legmagasabb fokára. 

Hvang Dehonról és Li Dzsunszóról van szó. Hvang futamgyőztes volt, majd szabálytalan, későn végrehajtott előzés miatt diszkvalifikálták. Li második lett, őt azért vették ki, mert sávváltás közben érintkezett ellenfelével.

Éppen ezért a Koreai Sport- és Olimpiai Bizottság (KSOC) fellebbezést nyújt be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, a CAS-hoz, hogy „hozza nyilvánosságra a 2022-es téli olimpiai játékokon a sportolóik részvételével zajló rövidpályás gyorskorcsolyaversenyek bíráskodásával kapcsolatos igazságtalanságokat”.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy sportolóinkkal ne bánjanak ilyen igazságtalanul a nemzetközi korcsolyázó és sportközösségekben

– áll a KSOC közleményében.

Eközben a kanadaiak is értetlenül állnak az előtt, hogy női 500 méteren az utolsó körben a kínai Fan Kö-hszin szerintük nagyon gyanúsan szándékosan az előtte lévő Alyson Charles mellé lök egy bóját. 

Bár Liu Shaolin kizárását először döbbenettel fogadták a nézők, az Indexnek Kövér Balázs szakértő rávilágított: a fiatal gyorskorcsolyázó valóban szabálytalanságot követett el, és nem csak azzal, hogy a hajrában ő próbálta először visszatartani kínai ellenfelét. Azt, aki a dél-koreaiak kizárása nélkül ott sem lett volna. 

(Borítókép: Manan VATSYAYANA / AFP)

Rovatok