Index Vakbarát Hírportál

Le kell nyelnünk a békát, úgy tűnik, jogos volt Liu Shaolin Sándor kizárása

2022. február 8., kedd 11:21 | két éve frissítve

A honfiúi lelkesedés hatására a magyar nemzet egy emberként háborodott fel hétfőn Liu Shaolin Sándor kizárása miatt a pekingi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolyaversenyeinek 1000 méteres döntője után. Hiszen megérdemeltnek tűnő aranyérmet vett el a zsűri a 26 éves magyar versenyzőtől. Ám ha megvizsgáljuk a videófelvételeket, be kell látnunk: minden bizonnyal jogos volt a kizárás.

Miért, miért nem, egy golffal foglalkozó honlap (Golf Digest) munkatársa, Shane Ryan fontosnak tartotta, hogy elmélkedjen a pekingi olimpián gyanúsan egy irányba mutató „VAR-döntéseken”, vagyis az eredmények utólagos megváltoztatásán a zsűri által. Ugyanis kaptak egy levelet, amelynek az a lényege, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázást azoknak a nézőknek találták fel, akik imádják a VAR-t. 

Ezek után a szerző leszögezi, hogy neki nagyon is tetszik a short track, olyannyira, hogy a személyes rangsorában a második helyen áll a műkorcsolya mögött abból a szempontból, hogy melyik a legnézhetőbb, legélvezetesebb téli sportág. Nem érdektelen elolvasni az indoklást.

Az a sportág, amelyikben folytonosan lökdösődnek, csalnak, összeütköznek és kizárásra kerülnek, és amelyikben az a versenyző, amelyik három munkanappal le van maradva a győztes mögött, olimpiai bajnok tud lenni csak azért, mert bárki bármely pillanatban fejre állhat? Igen! Mert élvezetes, mert gyors, mert pokolian drámai, és ahogy Steven Bradbury esete mutatta 2002-ben, Salt Lake Cityben, elképesztően mulatságos. Klasszikus olimpiai sportág! 

(Lábjegyzet: az ausztrál Bradbury volt az a short trackes, aki húsz éve úgy lett olimpiai bajnok, hogy a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben is mindenki felbukott előtte, és végül 15 méteres hátránnyal célba érve lett olimpiai bajnok, történetesen ő is az 1000 méteres számban.)

És akkor most jöjjön a golfszakíró által a kínaiakat segítő bírói mesterkedéseket illusztráló eset:

Ez a gif azt a pillanatot ábrázolja, amikor a kínai Zsen Ce-vej két kézzel visszarántja a cél előtt Liu Shaolin Sándort! És a kínait nem zárták ki, Liu Shaolint viszont igen, sőt az óvásunkat is elutasították. A cikkíró meg is jegyzi, az internetet elárasztották az olvasói felháborodások.

Azért jegyezzük meg, hogy az előzés felelősségét mindig az a versenyző viseli, aki előzésbe kezdett, egészen addig, amíg egymás mellé nem érnek, utána ugyanis megosztott a felelősség...

Csakhogy, ahogy a Golf Digest munkatársa írja, Liu Shaolin Sándor a futam egy korábbi szakaszában már elkövetett egy olyan hibát, amely miatt amúgy is kizárták volna: véletlenül átlépte a pálya határát jelző vonalat. Íme:

A vonalátlépés egyébként nem szabálytalan mozdulat, az egyenesekben be lehet korcsolyázni a vonalon belülre, arra viszont figyelniük kell a versenyzőknek, hogy az első bóját már kívülről kell venniük. A fentebb látható képsorok inkább feltartásról árulkodnak.

Úgyhogy mire elértek a célegyenesig, a befutóig, Liu Shaolin már tulajdonképpen nem is volt versenyben – legalábbis a versenybírók szerint –, csak azt akkor még senki sem tudta.

De nézzük csak meg egy másik szögből a célegyenesben történteket!

Liu Shaolin Sándor bal kezével kilöki a pályáról az előzni próbáló kínait, aki el is veszti az egyensúlyát, és csak ezek után kapaszkodik bele honfitársunkba… Vagyis Liu Shaolin szabálytalansága időben megelőzte a kínaiét.

Sajnos, bármennyire is fájdalmas, olybá tűnik, hogy Liu Shaolin Sándor kizárása jogos volt, és Sanyi sportemberi nagyságát dicséri, hogy a közösségi hálón posztolt üzenetében nem is szította feleslegesen a tüzet.

Megkerestük Kövér Balázs ISU-versenybírót, aki a következő szakvéleményt adta a történtekkel kapcsolatban:

Kezdjük a lényeggel: Liu Shaolin Sándort nem szimplán kizárták a versenyből, hanem sárga lappal büntették, ami súlyosabb a kizárásnál is, mivel ez azt jelenti, hogy még az ötödik helyét is törölték, olyan volt, mintha nem is vett volna részt a versenyben. Ilyesmit akkor adnak, amikor a versenyző két szabálysértést is elkövet, és úgy ítélték meg, hogy hétfőn az 1000 méteres verseny döntőjében ez történt. Az első a vonalátlépés volt, ami önmagában valóban nem tilos, csakhogy utána úgy kell visszatérnie a pályára a korcsolyázónak, hogy közben nem akadályozza a megelőzött ellenfelét. És ez már bírói megítélés kérdése, tág tere van a mérlegelésnek. És a versenybíró úgy ítélte meg a szituációt, hogy a magyar korcsolyázó megsértette ezt a szabályt. A másik kritikus eset a célba érkezést megelőző néhány méter volt. Itt a kínai jön hátulról, neki kell tekintettel lennie az előtte haladóra, tehát Sanyira, aki azonban kiteszi a bal karját, és ezzel akadályozza ellenfelét. Hogy vajon el is éri-e, azt nehéz eldönteni. Mindenesetre a kínai elhagyja a pályát, sőt, két kézzel bele is kapaszkodik versenyzőnkbe. Összegezve: versenybírói szakvéleményem szerint sajnos Liu Shaolin Sándor kizárható volt, más kérdés, hogy a kínait is diszkvalifikálni kellett volna, mert ő is bőven szabálytalankodott. Azaz: a szabálykönyv betűje szerint cselekedtek a versenybírák.

(Borítókép: A magyar Liu Shaolin Sándor Liu és a kínai Ren Ziwei versenyez a férfi 1000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya  döntőjében a 2022-es pekingi téli olimpián 2022. február 8-án. Fotó: Manan VATSYAYANA / AFP)

Rovatok