Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Ferencváros legendája, Zalka András

2023. január 22., vasárnap 07:58

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem a honlapján tudatta, hogy elhunyt Zalka András, a felsőoktatási intézmény korábbi rektora, a Ferencváros legendája. Az egyetem saját halottjának tekinti.

Életének 92. évében, január 16-án meghalt Zalka András neves labdarúgó-szakember, sportvezető, a TF egykori rektora, a Sportjáték Tanszék korábbi vezető oktatója, aki a Ferencváros labdarúgócsapatának történelmi sikereiben is komoly szerepet vállalt – írja az egyetem honlapja.

Zalka András 1954-ben nyert felvételt a Testnevelési Főiskolára, ahol labdarúgó-szakedzői diplomát szerzett, majd 1959-ben a Baróti Lajos vezette magyar labdarúgó-válogatottnál dolgozott. Ezt követően a TF-en betöltött tanári állása mellett 1962-ben a Ferencvárosnál kezdett dolgozni. Zalka Andrásnak – Mészáros József akkori vezetőedző segítőjeként – komoly szerepe volt a klub történelmi sikereiben, bajnoki címeiben, kupadiadalaiban és a magyar klubfutball mindmáig legnagyobb sikerében, a Vásárvárosok Kupája megnyerésében.

Az egyetem közösségi oldalán felidézte Zalka András egyik kedvenc sztoriját, amely így szólt: 

…Lakat Karcsi valamelyik elképzelését a játékosok egyszer nem tudták megvalósítani a pályán, és azzal védekeztek, hogy »Karcsi bácsi, mi tényleg mindent megteszünk«. Erre Lakat csak ennyit válaszolt – mondta Zalka András –, hogy »Az kevés!«.”

Zalka Andrást a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem saját halottjának tekinti.

Rovatok