Index Vakbarát Hírportál

Sztáredző és sztárjátékosok érkezhetnek a Pick Szegedhez

2023. január 23., hétfő 20:52

A wyborcza.pl portál értesülései szerint újra sztáredző érkezhet a Pick Szegedhez. A lengyel lap szerint a korábbi magyar szövetségi kapitány, a Kielcét irányító Talant Dujsebajev hamarosan aláír az ötszörös magyar bajnok csapathoz.

A lengyel lap értesüléseit idézve a délmagyar.hu arról számol be, hogy a Pick Szeged konkrét ajánlatot tett, hogy leigazolja Talant Dujsebajev vezetőedzőt, valamint két fiát, a 30 éves jobbátlövő Alex Dujsebajevet, illetve a 25 esztendős Daniel Dujsebajevet. Mindkét kézilabdázó a spanyol válogatottal jelenleg a világbajnokságon vesz részt.

Mindkét világklasszisnak számító játékos jelenleg a Kielce alkalmazásában áll, amely 2016-ban megnyerte a Bajnokok Ligáját, tavaly pedig hétméteresek után veszítette el a döntőt a Barcelona ellen. A lengyel újság szerint a kielcei vezetésnek anyagi gondjai vannak, ezért villámgyorsan új névadó szponzort kell keresnie, miután az eddigi alkoholt gyártó cég, a Lomza szerződést bontott a lengyel bajnokkal. A Nemzeti Sport megjegyzi: ebből az egyezségből származott a klub költségvetésének 30 százaléka, s mivel egyelőre nincs meg az új főszponzor, könnyen lehet, hogy a legnagyobb sztárok még a télen távoznak a klubtól.

A három Dujsebajev szegedi jövőjéről február elején születhet döntés, minden azon múlik, hogy a Kielcének sikerül-e új névadó szponzort találnia. Ha igen, akkor a Dujsebajev család marad Lengyelországban. Ha nem, akkor a Magyarországra költözésük gyakorlatilag biztos – áll a lengyel lap már idézett cikkében.

Az 54 éves, kirgiz születésű Talant Dujsebajevet kétszer választották meg az év legjobb kézilabdázójának (1994, 1996). 2014 és 2016 között a magyar férfi kézilabda-válogatott kapitánya volt. Dujsebajev az orosz kézilabda-válogatottban kezdett játszani, és tagja volt az 1992-ben olimpiai bajnok és 1993-ban világbajnok együttesnek. 1996-ban és 2000-ben a spanyol válogatott tagjaként lett olimpiai bronzérmes. 1994-ben és 1996-ban a világ legjobb játékosának is megválasztották.

2006-ban, 2008-ban, és 2009-ben a BM Ciudad Real, míg 2016-ban a KS Vive Tauron Kielce edzőjeként nyerte meg a Bajnokok Ligáját. 2021 nyarán a Kielce 2028-ig meghosszabbította a szerződését.

Az OTP Bank-Pick Szeged október végén közös megegyezéssel bontotta fel a szerződését Juan Carlos Pastorral, aki így tíz év után távozik majd az ötszörös magyar bajnoktól. 

Korábban a Nemzeti Sport azt írta, hogy a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata felvette a kapcsolatot a francia Paris Saint-Germain vezetőedzőjével, Raúl Gonzálezzel, hogy nyártól átvegye az ötszörös magyar bajnok irányítását. 

(Borítókép: Talant Dujsebajev 2022. június 19-én. Fotó: Alex Gottschalk / DeFodi Images via Getty Images)

Rovatok