Index Vakbarát Hírportál

Vaskuti Istvánt választották a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának

2023. február 8., szerda 13:24

A Nemzet Sportolói szerda délelőtt döntöttek, az olimpiai és tízszeres világbajnok kenust, Vaskuti Istvánt hét igen szavazattal jelölték a megtisztelő elismerésre.

A jelenlegi tagok közötti szavazásban kiválasztott Vaskuti István kenu kettes 500 méteren nyert olimpián 1980-ban, sportvezetőként pedig 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságában a birkózó Varga János tavaly decemberi halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit Schmidt Ádám, a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

A telefonom ismeretlen számot jelzett. Felvettem, a túloldalon pedig elhangzott: Schmidt Ádám vagyok. Akkor már gondoltam, hogy nem arról akar beszámolni nekem, hogy nem én nyertem… Meleg hangon gratulált, majd átadta a telefont Schmitt Pálnak, aki szintén megtette ezt. S bár számítottam az elismerésre, hiszen mindenféle nagyképűség nélkül azért sok mindent elértem sportolóként és sportvezetőként is, a telefonhívás után hálát adtam a Jóistennek, hogy ezt elértem és megéltem. És nem akárkiktől kaptam az elismerést: életem során sok kitüntetést kaptam, győztesként álltam a dobogón jó néhányszor, ám ezúttal mégiscsak azok választottak maguk közé, akikre mindig is felnéztem, akiket mindig is nagyra tartottam. Büszke vagyok magamra, de tudom, hogy az elismerés kötelez is

– mondta a Nemzeti Sportnak Vaskuti István a megválasztását követően.

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Jónyer István, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Faragó Tamás.

A Nemzet Sportolója cím

A Nemzet Sportolója címeket először 2004. május 6-án adták át.

A kormány Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter javaslata alapján döntött arról, hogy Albert Flórián (labdarúgás), Balczó András (öttusa), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Gyarmati Dezső (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Kulcsár Győző (vívás), Polyák Imre (birkózás), Portisch Lajos (sakk), Puskás Ferenc (labdarúgás), Székely Éva (úszás), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (para-asztalitenisz) és Zsivótzky Gyula (atlétika) kapja meg a címet. Közülük Puskás Ferenc megromlott egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Balczó András elfogadta a díjat, de távol maradt az eseménytől. Puskás Ferenc halála után Földi Imre súlyemelő került be az elitklubba 2007-ben. Abban az évben hunyt el Zsivótzky Gyula, akinek helyére Sági Györgyné Rejtő Ildikót, a kétszeres olimpiai bajnok tőrvívót választották be a Nemzet Sportolói közé. Polyák Imre 2010. november 15-én hunyt el, így ismét új tagot kellett jelölni.

Az Országgyűlés 2010. december 6-án módosította a sportról szóló törvényt, a változtatás értelmében egyidejűleg tizenkettőnél többen is birtokolhatják a Nemzet Sportolója címet.

Így Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat két legendás játékos egyszerre kaphatta meg a Nemzet Sportolója címet. Albert Flórián 2011. október 31-én hunyt el. Gyarmati Dezső 2013-ban halt meg, a helyére Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót választották meg a tagok. Grosics Gyula halála után 2014-ben Schmitt Pál, kétszeres ötkarikás aranyérmes párbajtőröző kapta meg a címet. Buzánszky Jenő 2015 januárjában hunyt el, márciusban Magyar Zoltán, kétszeres olimpiai bajnok tornász került be a Nemzet Sportolói közé. Földi Imre 2017-es halálát követően Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó lett tag. Kulcsár Győző 2018-ban halt meg, ezután a címet Varga János olimpiai bajnok birkózó kapta meg. Székely Éva 2020. február 29-én hunyt el, és a tájfutó Monspart Sarolta lett az új tag a Nemzet Sportolói között. Kárpáti György 2020. június 17-én halt meg, helyére az olimpiai bajnok vízilabdázó Faragó Tamást került a tagok közé. Monspart Sarolta 2021. április 24-én hunyt el, helyére Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszezőt választották be a tagok. Varga János 2022. december 29-én hunyt el, helyére szerdán Vaskuti Istvánt választották be a tagok.

(Borítókép: Vaskuti István. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok