Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajba került a náci hasonlattal élő volt futballsztár

2023. március 8., szerda 10:12

Gary Lineker komoly fejmosást kapott a közösségi médiában közzétett bejegyzése miatt, amelyben a brit kormány új, illegális bevándorlás szigorításáról szóló törvényjavaslatát a náci Németország politikájával hasonlította össze.

A BBC műsorvezetőjét „emlékeztetni fogják a közösségi médiában viselt felelősségére”, jelezte a csatorna, írja a Sky News.

Erre azután került sor, hogy a korábbi 80-szoros angol válogatott labdarúgó megosztotta a Twitteren a belügyminiszter, Suella Braverman által közzétett videót, amelyben bemutatta a kormány terveit a csónakok megállítására.

„Te jó ég, ez több mint szörnyű” – írta.

Good heavens, this is beyond awful. https://t.co/f0fTgWXBwp

— Gary Lineker ** (@GaryLineker) March 7, 2023

Egy másik Twitter-felhasználó Lineker bejegyzésére reagálva „nem helyénvalónak” minősítette a kommentjét, hozzátéve, hogy „könnyű papolni valamiről, ami közvetlenül nem érint téged”.

Lineker erre így reagált: „Nincs hatalmas migránsáradat. Sokkal kevesebb menekültet fogadunk be, mint más nagy európai országok. Ez csak egy mérhetetlenül kegyetlen politika, amely a legkiszolgáltatottabb emberek ellen irányul. Nem sokkal különb ez a retorika annál, mint amit Németország használt a 30-as években. És még én vagyok gonosz?”

There is no huge influx. We take far fewer refugees than other major European countries. This is just an immeasurably cruel policy directed at the most vulnerable people in language that is not dissimilar to that used by Germany in the 30s, and I’m out of order?

— Gary Lineker ** (@GaryLineker) March 7, 2023

Kommentárjait több politikus is elítélte, akik felszólították a BBC-t, hogy tegyen lépéseket.

A konzervatív párt elnökhelyettese, Lee Anderson a Twitteren azt írta: „Ez csak egy újabb példa arra, hogy ezek a túlfizetett sztárok mennyire nincsenek tisztában a valósággal.”

(Borítókép: Gary Lineker 2022. április 16-án. Fotó: Chris Brunskill/  Fantasista / Getty Images)

Rovatok