Index Vakbarát Hírportál

Dokumentumfilm készült Bölöni Lászlóról, aki Cristiano Ronaldót is felfedezte

2023. március 10., péntek 16:51

Hónapok óta forog Kollarik Tamás ötlete alapján, Novák Tamás producer, valamint Kollarik Tamás és Szabó Attila rendező életrajzi sportdokumentumfilmje a szombaton hetvenesztendős Bölöni Lászlóról, aki erdélyi magyar futballistaként előbb Románia – és a magyar kisebbség – nemzeti hőse lett, majd edzőként Franciaországban, Romániában, Belgiumban, a Közel-Keleten és Portugáliában nagy sikereket ért el.

A Portugáliában rendkívül népszerű szakvezető a Sportinggal bajnok és kupagyőztes is volt, emellett két nemzet példaképe, aki egy kis erdélyi településről, Dicsőszentmártonból indulva tudott kitörni a diktatúrából, és meg sem állt a világhírnévig.

Bölöni volt, aki felfedezte és elsőként állította a felnőtt csapatba Cristiano Ronaldót.

Bölöni László családját szinte kettétörte a kommunista terror, neki mégis sikerült kiemelkednie, és kitartásának, szorgalmának, intelligenciájának köszönhetően a futballvilág elitjébe került. Útja Marosvásárhelyre, majd Bukarestbe vezetett.

Egyszerre a román és az egyetemes magyar sport egyik legsikeresebb, legnépszerűbb alakja. Puskás Ferenc mellett az egyetlen magyar játékos, aki megnyerte a legrangosabb klubtrófeát, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a mai Bajnokok Ligája elődjét), és egyben az első százszoros román válogatott labdarúgó.

Fogorvosi diplomájára és gyakorlatára is büszke, de a futballvilág egyik szakmai központjává váló Franciaországban edzőként kezdett új életet, a mai napig aktív és sikeres egyénisége a nemzetközi labdarúgásnak. Nevéhez fűződik több európai nagy csapat irányítása, Cristiano Ronaldo felfedezése mellett több, ma is aktív világsztár edzője is volt.

A film Bölöni László hallatlanul inspiráló élettörténetét meséli el a futballvilág számos ismert alakja, csapattársak és tanítványok, továbbá barátok, tisztelők, szakértők megszólaltatásával és persze a főszereplő szavaival – írták a film készítői közleményükben.

Bölöni László mellett megszólal a filmben többek között több hajdani csapattárs (Tudorel Stoica, Victor Piturca, Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam, Gavril Balint Pelé – a BEK-győztes Steaua Bucuresti és a román válogatott játékosai), Valentin Ceausescu, a Steaua egykori patrónusa, a néhai diktátor fia, korábbi magyar válogatott labdarúgók (Kovács Kálmán, Martos Győző, Nyilasi Tibor) és számos világsztár futballista a volt tanítványok közül (Petr Cech, Axel Witsel, Raphaël Varane).

A Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával készülő dokumentumfilmet Magyarországon és Romániában egyaránt bemutatják és vetítik majd a mozik, de további országokkal is folynak tárgyalások a forgalmazásról. 

A film alkotói: Kollarik Tamás, Szabó Attila (rendezők), Szöllősi György (tanácsadó), Antal Szabolcs, Simó Csaba (operatőrök), Koch Simon (hangmérnök) és Novák Tamás (producer).

(Borítókép: Kollarik Tamás és Bölöni László. Fotó: Nyirkos Zsófia)

Rovatok