Index Vakbarát Hírportál

Messi apja Rijádban tárgyal, 220 milliós csalival csábítja az al-Hilal az argentin zsenit

2023. március 15., szerda 13:20

Egyre nyilvánvalóbb, hogy Szaúd-Arábia lesz az élemedett korú futballsztárok paradicsoma, ha már most nem az. Cristiano Ronaldo decemberi megszerzése után ezúttal a portugál örök nemezisét, a hétszeres aranylabdás Lionel Messit csábítják a sivatagi királyságba. Ha minden igaz, a Ronaldót foglalkoztató al-Nasszr legfőbb vetélytársához, az al-Hilalhoz. A mézesmadzagon 220 millió euró jelenti a csalit.

A Marca kémei kiszúrták, hogy Lionel Messi édesapja, egyben ügynöke, Jorge Messi Rijádban tartózkodik, és nem nyaralni ment a sivatagi királyság fővárosába. Idősb Messit egy luxusszálloda társalgójában fotózták le két alkalommal, mindkét fényképen beszélget egy tradicionális arab öltözéket viselő férfival. 

Arabul nem tudunk, de beraktuk a szöveget a fordítóba, és azt kaptuk, hogy az első fotón Abdullah Hamad, a Mahd Sportakadémia elnöke tárgyal Jorge Messivel, a másodikon pedig Abdulaziz Al-Faisal herceg, a szaúdi sportminiszter. 

A Marca úgy értesült, hogy állami, pontosabban királyi szándék van annak elérésére, hogy Cristiano Ronaldo után a másik korosodó futballikon, a 36. életévét taposó Lionel Messi is Szaúd-Arábiába szerződjön, méghozzá az al-Hilalhoz, ahhoz az együtteshez, amellyel a Real Madrid nem is olyan régen a klubcsapatok világbajnokságának döntőjét vívta, és amelyet 5–3-ra legyőzött.

Az al-Hilal júniusig nem igazolhat a CAS-fegyelmi következtében, de utána szabad a vásár. A klub egyébként már tavaly szeptemberben tett egy 242 millió eurós ajánlatot Cristiano Ronaldónak, de a portugál nem akart júniusig várni, és ezért decemberben az al-Nasszr szerződését írta alá. 

A Marca úgy tudja, hogy Messit hasonló pénzügyi kondíciókkal csábítják, mint Ronaldót; egy évre 220 millió eurót kínálnak neki.

Ezért viszont a képmásához fűződő jogokat is megkapnák, azaz ugyanúgy a sivatagi királyság arca lenne az argentin, ahogy a portugál is. Van azonban egy lényeges különbség a két szerződés között: Ronaldót két és fél évre az al-Nasszrhoz kötötték, Messitől csak egy évre kérnek aláírást, aztán maga dönthet az esetleges hosszabbításról. 

Szaúd-Arábia egyensúlyt akar kialakítani a honi ligában, nehogy az al-Nasszr túlságosan megerősödjön, ezért akarják Messit a nagy vetélytárshoz, az al-Hilalhoz irányítani. Mivel Messi jelenlegi klubja, a Paris Saint-Germain épp most esett ki dicstelen módon a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Bayern Münchennel szemben, a pénzen kívül igazából semmi sem köti az argentin sztárt Párizshoz. Abból pedig Szaúd-Arábiában is van dögivel…

Szaúd-Arábia referenciapont akar lenni a világ társasági életében, és ebbéli törekvésében a sportnak, azon belül is a futballnak szánnak döntő szerepet. Jövő héten lesz Dzsiddában, az ország második legnagyobb városában a Formula–1-es nagydíj. Ha pedig Messi is a sivatagi királyságban kötne ki, akkor végképp rákerülne az ország a futballtérképre, méghozzá meghatározó hatalomként. 

(Borítókép: Lionel Messi 2023. március 8-án. Fotó: Jonathan Moscrop / Getty Images)

Rovatok