Index Vakbarát Hírportál

Csercseszov: Bevittük a magyar futballt Európába

2023. március 17., péntek 07:00

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője a nemzetközi kupaporondról való csütörtöki búcsút követően – együttese az Európa-liga nyolcaddöntőjének hazai visszavágóján 2–0-ra kikapott a Bayer Leverkusentől, a német gárda így kettős győzelemmel és 4–0-s összesítéssel jutott nyolc közé – azt emelte ki, hogy az első feladat a történtek elemzése lesz, a jövőben viszont meg kell tenniük a következő lépést, és a Bajnokok Ligájában kell eljutniuk a nyolcaddöntőig.

Csercseszov a Puskás Arénában több mint ötvenezer néző előtt lejátszott találkozóról elmondta: a korai kapott gól ellenére sem érezte, hogy azzal vége a párharcnak.

„Mindenki láthatta, hogyan küzdöttünk, voltak helyzeteink, kapufáink, pedig nagyon jó csapat ellen játszottunk. Azért egy kis szerencse és hatékonyság hiányzott. Az első meccsen, idegenben a taktikánk és a teljesítményünk is tökéletes volt, mégis két gólt kaptunk, miközben nekünk nem sikerült kihasználnunk a lehetőségeinket. A helyzeteinket aztán a visszavágón sem tudtuk értékesíteni. Muszáj objektívnek maradni, hat játékosunk hiányzott az El-keretből, nem volt lehetőség a taktikánk megváltoztatására, de legalább fiatal játékosaink pályára léphettek, méghozzá egy kiváló csapat ellen” – nyilatkozta.

A tréner kiemelte: a lehető legtöbbet kell tanulniuk a sorozatból, és büszkének kell lenniük arra a hosszú nemzetközi útra, amit 16 mérkőzés alatt bejártak a mostani kupaidényben.

Bevittük a magyar futballt Európába, ami nagyszerű dolog, szurkolóink pedig ismét megmutatták, hogy ők Európa legjobbjai. Ez a legfontosabb. Most először az elemzésre kell sort kerítenünk, mert a jövőben mindenképpen meg kell tennünk a következő lépést előre, hiszen a cél és az én feladatom az lenne, hogy a Bajnokok Ligájában jussunk el a nyolcaddöntőig  mondta.

Csercseszov megköszönte a ferencvárosi futballistáknak, hogy sikerült eddig eljutniuk, majd kiemelte, hogy a szezon hátralévő részében kizárólag a magyar bajnokságra kell koncentrálniuk. Hozzátette: csapatának és játékosainak a jövőben is javulnia, fejlődnie kell, illetve a hibáikat szeretnék kiköszörülni.

A Bayer Leverkusen részéről Xabi Alonso vezetőedző értékelésében kiemelte, hogy alaposan felkészültek a visszavágóra, amelyen a vezetés gyors megszerzése kedvezett nekik ugyan a folytatásra, viszont az előny birtokában is meg kellett tartani a fókuszukat.

„Az első félidőben akadt olyan tíz perc, amikor passzívak voltunk, de arra nagyon koncentráltunk, hogy az ellenfélnek ne engedjünk gólt, ne higgye azt, hogy képes visszajönni. Egy gól nagyon sokat tud változtatni a csapat és a játékos mentalitásán. Végül a visszavágón is két gólt szereztünk, de többet is lőhettünk volna. Egy európai kupameccsen minden helyzet egy esély, ma elég volt, hogy ilyen százalékkal használtuk ki a lehetőségeinket, de a jövőre nézve ez nem feltétlen lesz mindig igaz. Ezen mindenképpen javítanunk kell” – közölte.

A spanyol tréner kifejtette, hogy a párharc első, leverkuseni felvonásán sem volt a leglátványosabb a játékuk, de akkor leginkább arra volt szükségük, hogy ne kapjanak gólt, viszont megszerezzék a második találatukat.

Sok kontrollra és érettségre van szükség, hogy a jó és a rossz pillanatokat egyaránt megfelelően kezeljük egy mérkőzésen, és erre remek volt ez a két találkozó. Leginkább azt tanulhattuk meg belőle és vihetjük magunkkal a jövőre, hogyha megfelelően felkészülünk, ahhoz jó mentalitás párosul, és nem engedjük meg az ellenfélnek, hogy higgyen a fordításban, akkor eredményesek lehetünk. Nem feltétlen a leglátványosabb teljesítmény szükséges a továbbjutáshoz” – mondta.

Xabi Alonso dicsérte a Puskás Arénát és annak gyepszőnyegét, külön gratulált az érintett szakembereknek.

Lenyűgöző stadion és egy tökéletesen előkészített pálya várt minket, az egyik legjobb, ahol az elmúlt években megfordultam. Nagyon jó lenne ide visszatérni még az El-szezon végén, tekintve, hogy itt rendezik a sorozat döntőjét, de erről most még túl korai beszélni, hiszen hosszú út vezet addig, a lehetőséget pedig ki kell érdemelni. Viszont megvan még az esélyünk, hogy akár mi is eljussunk oda, ami motiváló a csapatnak és a szurkolóknak egyaránt” – nyilatkozta.

Dibusz Dénes a csütörtök esti visszavágón a Fradi egyik, ha nem a legjobbja volt, ez sem vigasztalta azonban a magyar válogatott kapusát, csalódottan értékelt a vegyes zónában. „El kell ismerni, hogy a jobb csapat nyert és jutott tovább. Az első mérkőzéshez képest megpróbáltunk egy másfajta játékot játszani, sokkal agresszívebb stílusban, de alaposan keresztülhúzta a számításainkat, hogy a Leverkusen nagyon korán vezetést szerzett."

A 32 éves hálóőrnek a búcsú mellett az fájt a legjobban, hogy rúgott gól nélkül esett ki a Ferencváros, pedig a lehetőségei mindkét mérkőzésen megvoltak, minimum a szépítésre. 

Amit lehetett, azt megtettünk. A második félidőre érezhetően csökkent az energiaszintünk, kevesebb labdát szereztünk, nem tudtuk nyomás alá helyezni a vendégeket, így összességében megérdemelten lesznek ők ott a negyeddöntőben.

Dibusz külön megköszönte a szurkolók biztatását, főleg, hogy a kettős vereség ellenére percekig éltették a csapatot a lefújást követően. Megjegyezte, a Puskás Aréna atmoszférája azért más, mint a Groupama Arénáé, amely kisebb stadion, de az ehhez hasonló meccseken zsúfolásig megtelik és talán a hang is jobban bennragad. 

Összességében a Fradi nemzetközi kupaszereplésével elégedett, véleménye szerint előzetesen alighanem mindenki aláírta volna, hogy az Európa-liga nyolcaddöntőjéig menetel a gárda. Az Index azt kérdezte a kapustól, ha egy mérkőzést kellene kiemelni a 16-ból, akkor melyikre emlékszik vissza legszívesebben. 

A Trabzonspor ellen 3–2-re megnyert hazai találkozó. Az egy fantasztikus siker volt, egyrészt az alapozta meg az El-menetelésünket, másrészt a stadionban azon a meccsen uralkodó hangulatot addig és azóta sem éltem át az elmúlt kilenc évem alatt, örök emlék marad.

Végül Dibusz is hozzátette, innentől maximálisan a bajnokságra koncentrálnak, ahol bár tavasszal voltak nem várt botlások, minél előbb szeretnének visszatérni a győztes ösvényre, és megnyerni az OTP Bank Liga küzdelmeit, hogy megágyazzanak a következő szezonra egy akár még a mostaninál is sikeresebb menetelésnek.

„Mindkét mérkőzésen megvoltak a lehetőségeink, hogy szorosabbá tegyük a párharcot, ziccereink, kapufáink voltak, de sajnos ezúttal egy kis szerencse hiányzott” – fogalmazott Hajnal Tamás, az FTC sportigazgatója, majd így folytatta. „A lélektanilag fontos pillanatokban nem tudtuk felénk billenteni a mérleg nyelvét, Németországban és a Puskás Arénában sem, de hét hiányzóval, egy korai sérüléssel így is azt gondolom, hogy maximálisan helytállt a csapatunk egy nálunk jóval magasabban jegyzett ellenféllel szemben is.”

A korábbi 59-szeres magyar válogatott középpályás szintén büszke a Ferencváros Európában elért eredményeire ebben a szezonban, a klub rendkívül sok pozitív élménnyel ajándékozta meg a szurkolókat és saját magát is, amelyek egyértelműen inspirálóan hatnak a jövőre. „Sokat kell dolgoznunk azért, hogy ennél is tovább fejlődjünk, de ez a cél. Érezhetően nagy megbecsülést vívtunk ki magunknak a kontinensen az utóbbi években elért sikerekkel.

Szeretnénk ezen a szinten maradni, sőt, egy lépcsőfokkal feljebb lépni, ha megnyerjük a bajnokságot, akkor ősszel a Bajnokok Ligája főtábláján szeretnénk majd bizonyítani.

Vécsei Bálint így nyilatkozott az M4 Sportnak a mérkőzés után: „Nagyon rosszul kezdtünk, tudtuk, hogy elöl milyen gyors emberei vannak a riválisunknak, egy rossz helyezkedéssel mégis rendkívül nehéz helyzetbe hoztuk magunkat. A második félidőben már kockáztatnunk kellett, sajnos a rengeteg hiányzó sem könnyített a dolgunkon, de nagy dolgot vittünk véghez. A sorsolásnál aligha gondolta bárki, hogy csoportelsők leszünk és itt leszünk a legjobb tizenhat között, szeretnénk erre építeni a jövőben.

(Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok