Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna megtiltotta sportolóinak, hogy oroszokkal és belaruszokkal versenyezzenek

2023. április 14., péntek 14:42

Ukrajna megtiltotta válogatott sportolóinak, hogy olyan versenyeken vegyenek részt, amelyen oroszok vagy belaruszok is indulnak – tudatta az ukrán sportminisztérium pénteken közzétett rendeletében.

Az ukrán sportolók a rendelet értelmében ezentúl nem indulhatnak olyan olimpiai, nem olimpiai sportágak versenyein és paralimpiai viadalokon, amelyeken oroszok vagy belaruszok is részt vesznek. Az új rendeletet Matvij Bidnij sportminiszter-helyettes írta alá, és péntek hajnalban tették közzé a sportminisztérium honlapján.

A néhány ukrán sportoló által bírált döntés azután született, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága március 28-án javasolta az orosz és belarusz sportolók visszaengedését a nemzetközi sportba azzal a feltétellel, hogy csak semlegesként vehetnek részt a versenyeken, és csak olyanok, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy nemzetbiztonsági szervekkel. Az ukrán kormány erre reagálva kiadott egy rendeletet, miszerint megfosztja nemzeti státuszától azokat a sportági szövetségeket, amelyek sportolói versenyeznek orosz és belarusz riválisokkal.

Néhány ukrán sportoló, köztük Vladiszlav Heraskevics olimpiai bajnok szkeletonversenyző bírálta a tiltó rendeletet, mert szerinte az az ukrán sport tönkretételéhez vezet.

Amennyiben az ukránok nem lesznek jelen a versenyeken, teljesen elhagyjuk a nemzetközi sportpályákat, ezzel pedig lehetőséget adunk az orosz és belarusz sportolóknak, hogy hirdessék az ő narratívájukat 

– írta Twitteren Heraskevics.

(MTI)

Rovatok