Index Vakbarát Hírportál

A Schumacher család jogi lépéseket tervez a kamuinterjút követően

2023. április 20., csütörtök 13:41

Michael Schumacher családja jogi lépéseket tervez egy magazin ellen, amely mesterséges intelligencia által generált „interjút” közölt az egykori Formula–1-es pilótával.

A hétszeres F1-bajnok Schumacher 2013 decemberében egy síbalesetet súlyos fejsérüléseket szenvedett, azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, családja pedig semmilyen információt nem oszt meg az állapotáról.

A Die Aktuelle legutóbbi számának címlapján azonban egy mosolygós kép szerepelt a hétszeres világbajnokról, „Michael Schumacher, az első interjú” főcímmel. Az alatta lévő szövegből – megtévesztően valódinak hangzott –, valamint később a cikkből kiderül, hogy a kérdésekre adott válaszokat a mesterséges intelligencia generálta.

Az ügy óriási felháborodást váltott ki Németországban és az egész világon, Schumacher családja pedig a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy jogi úton kíván eljárni az ügyben. A pilótát 10 évvel ezelőtt történt síbalesete után mesterséges kómába helyezték, 2014 szeptemberében hazaszállította családja, egészségügyi állapotát viszont azóta is titokban tartja.

A Netflix 2021-es dokumentumfilmjében Schumacher felesége, Corinna úgy fogalmazott:

Együtt élünk otthon, terápiára járunk. Mindent megteszünk azért, hogy Michael jobban legyen, hogy jól érezze magát, és hogy egyszerűen érezze, hogy a családja vele van, és ő továbbra is tagja ennek a köteléknek. Próbáljuk családként folytatni, úgy, ahogy Michael szerette és még mindig szereti. A magánélet viszont magánélet, ahogyan azt ő is mindig hajtogatta. Michael mindig megvédett minket, és most nekünk kell őt megvédenünk.

Schumacher 1994-ben és 1995-ben a Benetton versenyzőjeként nyerte első két világbajnoki címét, majd a Ferrarival 2000 és 2004 között zsinórban ötször végzett az első helyen.

(Borítókép: Michael Schumacher 2010-ben. Fotó: Mark Thompson / Getty Images)

Rovatok