Index Vakbarát Hírportál

Suhajda Szilárd: A nyilvános meghurcolás iszonyatos volt

2023. május 28., vasárnap 11:45

Az eltűnt hegymászó egy korábbi interjúban beszélt arról, hogy az egyik legnagyobb sikerét sokan megkérdőjelezték, ami fájó pont volt számára. Emellett az is kiderült, hogy miért akart egyedül menni a Mount Everest csúcsaihoz.

Suhajda Szilárd 2022 októberében a Csupasport.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy az egyik legsikeresebb vállalkozása a történelmi K2-expedíció volt Klein Dáviddal 2019-ben.

A hegymászó felidézte, hogy korábban két sikertelen próbálkozása volt, de biztosan tudta, hogy nem fogja feladni. „A 8611 méteres csúcs sikeres elérése után úgy éreztem, hogy jó esélyem van a legextrémebb magasságok elérésére. Reális célnak éreztem, hogy legközelebb a Mount Everesttel próbálkozzak″ – mondta a lapnak Suhajda Szilárd.

„Egyszer csak jött egy támadás, amire nem voltam felkészülve″

Suhajda Szilárd elmondta, hogy a K2 palack nélküli megmászását történelmi sikerként emlegették, de volt, aki megkérdőjelezte, hogy tényleg sikerült-e felérnie a csúcsra, és ha igen, akkor valóban oxigénpalack nélkül tette-e meg ezt, ami fájó pont volt számára.

Megszámlálhatatlan elismerést kaptam, ezzel párhuzamosan egyszer csak jött egy támadás, amire nem voltam felkészülve

– emlékezett vissza a hegymászó, majd hozzátette, hogy „a nyilvános meghurcolás iszonyatos volt”, és összetört miatta. Mint mondta, szomorúsággal töltötte el, hogy a megérdemelt öröm helyett igazságtalanul támadták, és a családja, valamint a barátai is szenvedtek emiatt. 

Az interjúban említett, 2019-es esetnek a hátterével korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Az ügyben a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSz) is alapos vizsgálatot folytatott, és arra a következtetésre jutottak: nincs ok kétségbe vonni azt, hogy Suhajda Szilárd valóban oxigénpalack nélkül mászta meg a csúcsot.

A végső szót mindig a hegy mondja ki

A hegymászó arra is kitért az interjúban, hogy mindenképp nyolcezer méter feletti hegyet akar megmászni, ugyanis vállalta azt a Big Five-kihívást, amelyben a föld öt legmagasabb hegyének megmászását kell teljesíteni.

„Persze a végső szót mindig a hegy mondja ki, de idén szerencsém volt az időjárással és a körülményekkel, ráadásul két akklimatizációs kör elég volt, így az első adandó alkalommal fel tudtam jutni a csúcsra″ – tette hozzá.

Miért ment egyedül az Everestre Suhajda Szilárd? 

A lapnak adott korábbi interjúban Suhajda Szilárd elmondta, hogy a hegymászásra csapatsportként tekint, ugyanakkor az olyan népszerű nyolcezres hegyeken, mint a Mount Everest, „hátrány, hogy sokan vannak.″

Az egyedüli mászásról beszélve azt mondta: úgy gondolja, hogy a nyomvonal és a fix kötel miatt egy egyedül mozgó mászónak jól járhatóak ezek az utak.

Szeretem a hegyeket, és nyilvánvalóan szeretek ott lenni is, de nagy elvárásaim vannak magammal szemben. Sőt, egyre nagyobbak

– összegezte. Hozzátette azt is: sikertelenség esetén nem kárpótolná az élmény, bármennyire nagyszerű is egy szép és grandiózus természeti környezetben lenni.

Befejezték Suhajda Szilárd keresését

Ahogy az Index korábban beszámolt róla, szombaton érkezett a hír, hogy nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mivel úgy gondolták, semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják.

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan pozíciója még érzékelhető volt.

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére. 

(Borítókép: Suhajda Szilárd (b) és Klein Dávid hegymászók, a Magyar K2 Expedíció tagjai a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtéren 2019. augusztus 4-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok