Index Vakbarát Hírportál

„Kivételes ember voltál, pótolhatatlan!” – saját halottjának tekinti a hegymászószövetség Suhajda Szilárdot

2023. május 28., vasárnap 16:27

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke a Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben megrendülten búcsúzik Suhajda Szilárdtól, akit a honi sportági szervezet saját halottjának tekint.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke megható szavakkal búcsúzott Suhajda Szilárd hegymászótól, akinek a Mount Everest megmászása közben veszett nyoma.

Te egy olyan férfi voltál, aki szerénységével és alázatával mindig kitűnt a sorból. Sudár alkatod tekintélyparancsolóan tündökölt mindenhol. Varázslatos poétatehetséged magával ragadta még a tudatlant is élménybeszámolóid olvasásakor. Élménybeszámolóid, melyek a hegyekről szóltak, létezésed bölcsőjéről és koporsójáról, ahol mindig otthon voltál, és otthont is leltél az Örökkévalóságig

– fogalmazott Kandrács Ildikó. 

Ezt követően arra is kitért posztjában, hogy Suhajda Szilárd nemcsak remek sportember volt, hanem szerető férj és apa is, sőt példakép sokak számára. Majd érdemeit kiemelve búcsúzott el a hegymászótól.

Búcsúzom Tőled mászóbarátként, az MHSSZ elnökeként, képviselve a magyar mászótársadalom fájdalmát, és nem utolsósorban búcsúzom Tőled mint az egyik legnagyobb tisztelőd… Tisztelgek az ember és a hegymászó előtt, aki meghódította a nyolcezresek birodalmában a Brod Peaket, a Lhocét, és Te állhattál első magyar emberként a K2 csúcsán. Kivételes ember voltál, pótolhatatlan! Nyugodj békében!

– írta.

Befejezték Suhajda Szilárd keresését

Korábban az Index is beszámolt róla, nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esélye annak, hogy élve találják a hegymászót.

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. 

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére. 

Rovatok