Index Vakbarát Hírportál

Kitört a kommentháború a Facebookon Suhajda Szilárddal kapcsolatban

2023. május 28., vasárnap 16:19

Miután a Suhajda Szilárdért indított mentőcsapat egyik tagja elmondta, hogy mindent megtettek a hegymászóért, de nem találták meg, abbahagyják a keresést. A közösségi médiában azóta egymásnak estek a Suhajdát megértő és elítélő közszereplők.

Legalább ugyanannyian tekintenek hősként a 40 éves hegymászóra, akinek keresését feladták a mentőcsapatok, mint ahányan elítélik „felelőtlen tettét”.

A legnagyobb közösségi portálon a magyar sztárok is megosztották véleményüket, és jól egymásnak estek. Még szombaton érkezett a hír, hogy nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mivel úgy gondolták: nincs már esély arra, hogy a hegymászót életben találják.

Most, hogy Suhajda előkerülésének esélye már rettenetesen kicsi, az egész országot megrendítő hírrel kapcsolatban a magyar hírességek is megosztották véleményüket a nyilvánossággal.

Torres Dani énekes-zenész hegymászócsaládból származik, emiatt nagyon feldühítette a Suhajdát felelőtlenséggel vádolók kommentáradata. Mint fogalmazott:

Annyival jobb lenne a világ, ha azok a fotellakók, akiknek gőzük nincs erről az egészről, mondjuk, elkezdenének némi emberséget mutatni és tisztelettel viseltetni egy élsportolónk iránt, gondolva arra is, hogy naponta milliók kockáztatják napi szinten az életüket más hivatásokból kifolyólag, kisgyerekesen és nagycsaládosan IS, és, mondjuk, csendben maradnának...

 Varga Viktor szintén megérti Suhajda szenvedélyét, ő ezekkel a sorokkal búcsúzott a hegymászótól:

E világ a lehetetlenek lehetségessé tételéről szól néhányunknak. Bátorságot adva a többieknek, új utat mutatva. A határ mindig legyen a csillagos ég! Szilárd túlmászott azon is! Egész a mennyekig. Hősünk vagy. Jó mászást az üveghegyeken túl.

Sebestyén Balázs filozofikusabb oldalról közelítette meg a dolgot, ő azt írta, ez a teljesítmény, egyedül, palack nélkül mászni az Everest tetejére, ez az igazi élet, amikor tényleg érzed, hogy élsz, és kiteljesedsz.

Majka azonban nem ért egyet. Neki sok kommentelőhöz hasonlóan az a véleménye, hogy Suhajdának apaként a fiáért kellett volna felelősséget vállalnia, és nem az önmegvalósítást fókuszba helyeznie.

Gyertyagyújtás Suhajda Szilárdért

Május 28-án, vasárnap este 8 órától gyertyagyújtás lesz a hegymászóért egykori iskolája, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium bejárata előtt. A megemlékezésre Suhajda szavaival invitálják a résztvevőket a Facebookon.

A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Egy élhetetlen világba lépsz be, ahol éppúgy lelsz békére és mennyei szépségre, mint pokoli sötét erőkre és sziklakemény, fagytól zord, üres sötétségre. Egyszerre vesz körül a Minden és a Semmi. A teljesség és az üresség. És mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is. Az ember elveszik, és magára talál: a test és lélek új állapotait ismered meg. Újjáértelmeződik múlt, jelen és jövő. Újjászületsz

– írta oldalán az oktatási intézmény.

Rovatok