Index Vakbarát Hírportál

Egy vidéki nagyvárosban kaphat emléktáblát Suhajda Szilárd

2023. május 29., hétfő 11:11

A Mount Everesten eltűnt hegymászónak, Suhajda Szilárdnak állítana emléktáblát Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A kezdeményezést közösségi oldalán, egy videóban jelentette be Szarvas Péter.

Suhajda Szilárd halála az egész országot megrázta, a békéscsabai születésű fiú az iskolaéveit a Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban töltötte, ezért kezdeményezni fogom az önkormányzat közgyűlésénél, hogy a belvárosi gimnázium falára emléktáblát helyezzünk majd ki Suhajda Szilárd emlékére

– fogalmazott.

Békéscsaba polgármestere szintén részt vett azon a vasárnapi eseményen, ahol emberek százai gyújtottak gyertyát Suhajda Szilárd egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban.

Mint írtuk, a helyiek még este 9 óra után is kígyózó sorokban vártak arra, hogy gyertyát gyújthassanak az iskolában Szilárd fényképe és egykori osztályának érettségi tablója előtt. A megemlékezésen a hegymászó édesapja, Suhajda Tibor is ott volt, aki szombaton megható sorokkal búcsúzott el fiától közösségi oldalán.

Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everesten marad

Ahogy beszámoltunk róla, a hegymászó holttestét még nem találták meg, azonban a felszerelése már előkerült. Az ATV úgy tudja, a család kérésére a holttest, ha meg is találják, mindenképp a hegyen marad. Suhajda Szilárd sátrát a 4-es táborban találták meg, körülbelül 7950 méteren.

AZ OTT TALÁLT TÁRGYAKAT LEVITTÉK, A HOLTTESTET VISZONT HIÁBA KERESTÉK. 

hegymászó keresését szombaton fejezte be a mentőcsapat. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra.

Suhajda Szilárd legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. 

Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére.

Rovatok