Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a Magyar Teniszszövetség ellenőrző testületének két tagja, a harmadik pedig vádlott egy büntetőperben

2023. november 15., szerda 21:24

A Magyar Teniszszövetség háromfős ellenőrző testületének két tagja, Fehér Tamás és Paulik György lemondott, a testület harmadik tagja pedig egy költségvetési csalással kapcsolatos ügyben vádlott.

Néhány nap alatt lemondott a Magyar Teniszszövetség két tagja, Fehér Tamás és Paulik György, a harmadik tag, Homonnay Géza, aki egyben az elnöke is a testületnek, egy költségvetési csalással kapcsolatos per vádlottja, de ő nem mondott le tisztségéről – tudta meg az RTL.

Mint írják, a szervezet alapszabálya szerint a szervezet gazdálkodását az ellenőrző testület felügyeli, működése az elnökség munkájától független, a tagjait pedig a közgyűlés választja meg.

A lap megkereste Homonnay Gézát, akitől azt szerették volna megtudni, hogy tervezi-e a lemondását, de nem nyilatkozott. A szövetséget pedig arról kérdezték, hogy tesz-e valamit az elnökség Homonnay elmozdítása érdekében.

A vonatkozó jogszabályokkal összhangban a Magyar Tenisz Szövetség döntéshozó szervének – a tagszervezeti képviselőkből álló közgyűlésnek – a kizárólagos hatáskörébe tartozik a szövetségi ellenőrző testület elnökének megválasztása, illetve visszahívása

– írta a szervezet. Azt is közölték, hogy sem a Magyar Teniszszövetség elnöksége, sem pedig hivatali vezetője nem befolyásolhatja döntéseiket, ugyanakkora az elnökség összehívhat közgyűlést, amely jogosult dönteni a visszahívásról.

Az előző főtitkár ellen a magyar szövetség több mint 250 millió forintos kártérítési pert indított, de első fokon elvesztették a pert. Ha ez nem lenne elég, a Kecskeméti Törvényszék az üggyel együtt tárgyalta Richter Attila viszontkeresetét, amelyben egyebek mellett 16 havi ki nem fizetett bérét követelte. Ezt a bíróság indokoltnak találta, ezért a volt főtitkárnak közel 16 millió forint jár, emellett a szövetségnek kell megfizetnie a perköltséget is.

Az MTSZ előző elnöke, Szűcs Lajos – aki a Fidesz országgyűlési képviselője is – 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mert állítása szerint olyan pénzügyi helyzet állt elő a szövetségnél, hogy már a béreket sem tudták kifizetni.

A KORMÁNY VÉGÜL 2,5 MILLIÁRD FORINTOT ADOTT A KONSZOLIDÁCIÓRA.

Az akkori elnök több tétellel is indokolta a pénzügyi gondokat, mint például, hogy a szövetség az utolsó pillanatban lemondta a magyarországi WTA-torna rendezését, emiatt a későbbiekben több száz millió forint értékű ellentételezést kellett kifizetni.

A kormány a problémák felszínre törése után közbelépett, Orbán Viktor miniszterelnök pedig Lázár Jánosra bízta a szövetség irányítását. A későbbi miniszter büntetőfeljelentést tett, majd belső vizsgálatot, pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért.

Rovatok