Index Vakbarát Hírportál

Megvan, ki váltja Simicskó Istvánt az öttusaszövetség élén

2023. december 4., hétfő 13:18

Balogh Gábort választották hétfőn elnökké a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) rendkívüli közgyűlésén – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportember, a Magyar Diáksport Szövetség vezetője nyolc érvénytelen mellett 57 támogató szavazatot kapott. A Magyar Sport Házába összehívott közgyűlésen a 77, szavazásra jogosult tag közül 65 jelent meg.

Balogh Gábor elődje, Simicskó István október 15-i hatállyal távozott a posztról személyes feladatainak megnövekedésére hivatkozva. Az elnöki posztért korábban jelezte érdeklődését két olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Vörös Zsuzsanna eddigi általános alelnök és Mizsér Attila főtitkár, de végül nem kaptak jelölést. A közgyűlésen a tagság a KSI napirend-módosítási javaslatát elfogadva a tisztségviselők visszahívásáról döntött, így teljesen új elnökséget kellett választani.

Balogh egyedüli jelölt volt az elnöki posztra. Programadó beszédében az összefogás szükségességéről beszélt, emlékeztetett rá, hogy jelen pillanatban erőteljes külső fenyegetettsége van az öttusának, nevezzük ezt szabályváltoztatásoknak, így egyszerűen nem tehetjük meg, hogy ne egységesen lépjünk fel a magyar öttusa érdekében”.

Barátságos légkör kialakítását, konszenzus megteremtését és együttműködést ígért, úgy fogalmazott: 

mindenkire szeretnék számítani, aki volt és van.

A feladatok közül elsőként a sportágon belüli nyugalom, béke megteremtését jelölte meg, arra biztatta a megjelenteket, hogy „találjuk meg azt, amit régen olyannyira szerettünk egymásban”, és kölcsönös tiszteletre szólította fel a sportágért tevékenykedőket.

„A vitákat oldjuk meg házon belül, a különböző bizottságokban” – javasolta a jelenlévőknek, majd úgy folytatta, a feljelentéseket, az újságcikkekben történő üzengetéseket nem tartja célravezetőnek, a sajtóra nem postásként tekintene, hanem azt szeretné, ha inkább az eredményekről számolhatna be.

Demokratikus, világos, átlátható működést, illetve vezetést ígért. Kiemelte, hogy fontos az eredményes olimpiai szereplés, ezért most a támogatásnak az érintett versenyzőkhöz, klubokhoz kell eljutniuk, hosszabb távon pedig lényeges a tömegbázis építése, az utánpótlás-nevelés és a sportág népszerűsítése.

Kijelentette, a sportág magas szintű állami támogatása adott, egyúttal jelezte, elképzelése szerint egy új sportágfejlesztési programnak jövő májusig el kell készülnie.

A szavazást követően azt mondta:

szász százalékig rajta leszek, hogy megszolgáljam ezt a bizalmat.

Általános alelnöknek Tóth Zoltánt, alelnöknek Vörös Zsuzsannát és Sárfalvi Pétert választották meg a küldöttek.

Az új elnök megbízatása négy évre szól – jegyezte meg az MTI.

(Borítókép: Balogh Gábor 2021. november 21-én. Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok