Index Vakbarát Hírportál

A NOB tisztázott valamit az orosz és belorusz sportolók olimpiai szerepléséről

2023. december 25., hétfő 19:26

Ugyan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezte az orosz és belorusz sportolók semleges indulását, mégis a jövő nyári párizsi játékokon a lovassportok képviselői között a két nemzet egyetlen versenyzője sem lesz érintett.

Ennek az oka rendkívül egyszerű, ugyanis a nemzetközi szövetség (FEI) kijelentette, hogy a fennmaradó egyéni kvótákat a három szakágban – díjugratás, díjlovaglás és lovastusa – a december 31-i világranglista alapján osztják ki. Azonban mivel az orosz és fehérorosz sportolók az ukrajnai háború miatt tavaly március óta nem versenyezhetnek, ezért értelemszerűen nem tudnak olimpiai kvalifikációt szerezni.

A NOB december 8-án jelentette be, hogy semleges színekben, egyéni sportágakban indulhatnak orosz és fehérorosz versenyzők a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.

A szervezet döntése ellenére az orosz és fehérorosz sportolóknak nincs minden egyéni sportágban lehetőségük kvótát szerezni, mert az a nemzetközi szövetségek hatásköre, hogy az adott sportág versenyein egyáltalán indulhatnak-e.

Például a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), amely a világ egyik legnagyobb sportszervezete, továbbra sem engedte vissza az orosz és a fehérorosz sportolókat, akiknek így atlétikában jelenleg esélyük sincs kvótát szerezni.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború kezdete óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi viadalokon, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson, emlékeztet az MTI.

Rovatok