Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Soponyai Géza, a balatoni vitorlázás egyik legjelesebb alakja

2024. május 6., hétfő 13:14

Hétfő hajnalban meghalt Soponyai Géza „Sopi”, a Balaton és a balatoni vitorlázás egyik ikonja. Vitorlásként számos verseny győztese volt az évtizedek alatt, többszörös magyar bajnok volt, míg hajóépítőként több olyan modellt is épített, amely ma már szintén a hazai vitorlássport nélkülözhetetlen kelléke.

Hétfőn hajnalban, 70 éves korában meghalt Soponyai Géza – vagy ahogy a vitorlázás szerelmesei hívták, Sopi –, a Balaton és a balatoni vitorlázás meghatározó személyisége. A sportmúltja és hajóépítő munkája miatt sokak számára volt példakép, megújuló és alkalmazkodóképessége ösztönzött másokat. Soponyai nélkül szegényebb lenne a balatoni nagyhajós versenyzés, ennek képviselőjeként több kiválóan működő versenyosztályt szervezett és alapított. Fantasztikus hajói nemcsak másoknak hoztak sportsikereket, hanem ő maga is sokszor vehetett át versenykupákat, érmeket sikeres eredményeiért – tudatta sajtófőnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Soponyai Géza 12 éves korában a Csepel SC evezős szakosztályában kezdte sportpályafutását, ahol egy életre elköteleződött a vizes sportok iránt. Az 1970-es években szörfgyártással, kölcsönzéssel, oktatással foglalkozott, a windsurf sport élvonalába került, bajnoki címet is nyert.

1985-ben barátjával közösen építették az első vitorláshajót üvegszálas műanyagból.

Hajógyártóként és osztálykapitányként az első igazi nagy sikere a balatoni 50-es cirkáló nagy versenyosztállyá fejlesztése volt, amely a mai napig az egyik legnépesebb és legaktívabb versenyosztály a Balatonon. Az évek alatt saját brandet hozott létre, és a Nautic Boat sorra építette a versenyhajókat, a NAU 311-es, NAU 330-as és NAU 220-as Hornet modelleket.

Az állandó megújulás és fejlesztés reményében 2009-ben Hunor fiával együtt megépítette az első NAU 370 RUN-t, amely hajók azóta a Nautic Boat zászlóshajóivá váltak. Ez lett a legizgalmasabb jachtos versenyosztály, amely a vitorlázók számára ma is példaértékű a Balatonon. Néhány évvel ezelőtt újabb vitorlást épített, a legújabb versenyhajó a Nauten, amely 2024-től a Magyar Vitorlás Szövetség elismert versenyosztálya.

A sportember

Élsportoló lévén amióta az első hajóját vízre tette, azóta versenyszerűen vitorlázott mind szólóban, mind csapatban kormányos skipperként. Legnagyobb eredménye, hogy kétszer megnyerte a Balaton Maratont, 2009-ben pedig a Fa Nándor által alapított Balatonkerülő Szóló versenyt, háromszor kapott magyar bajnoki aranyérmet, valamint több száz érem és kupa birtokosa különböző klubversenyekről és bajnokságokról.

Mindezeket a sikereket az általa épített Nautic hajókkal érte el.

A 2000-ben rendezett Kékszalag futamán az óriási viharban öt embert mentett ki csapatával, félbehagyva a versenyzést, amiért fair play díjat kapott.

Miközben sorra készültek az osztályhajók, nagy álma volt a Kékszalag elhódítása. Több speciális versenyhajót is épített erre a célra, melyek ma is a magyar tenger meghatározó egységei közé tartoznak. Nagy csatákban többször volt abszolútmásodik, handicap-első, egytestű hajó-első helyezett.

A hajóács

A mindig innovatív, megújulni képes versenyhajóival Soponyai Géza beírta nevét a magyar vitorlázás történetének nagykönyvébe. Modelljei a balatonfüredi vitorlás múzeumban is megtekinthetők.

A sok évtizedes elhivatott hajóépítő munkája – amellyel mintegy 250 hajóval gyarapította a nagyhajós flottát –, valamint a hazai új hajóosztályok megteremtésébe és a vitorlás közösség fejlesztésébe fektetett eredményes tevékenysége elismeréseként a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagságra jelölte.

2024. május 11-én Balatonfüreden, a Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásversenyen tisztelői megemlékeznek Soponyai Gézáról.

Felesége Tunyogi Bernadett színésznő, énekesnő, akivel 2018-ban házasodtak össze.

Rovatok